Όπως διεπίστωσε ο πρώην ειδικός της Google στην ανάλυση δεδομένων, Σεθ Στίβενς Νταβίντοβιτς, το προηγούμενο δεκαπενθήμερο παρατηρήθηκε μια αύξηση του αριθμού των ατόμων που αναζητούσαν πληροφορίες για πόνο στα μάτια «σχεδόν αποκλειστικά» σε περιοχές με υψηλά ποσοστά κρουσμάτων του κορωνοϊού, όπως η Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσι και το Κονέκτικατ, που έχουν πληγεί σοβαρότερα από την πανδημία.
Πως επηρεάζονται τα μάτια από τον κορωνοϊό
Επιστήμονες ερευνούν πώς επηρεάζονται τα μάτια από την Covid-19. Υπάρχουν κάποιες έρευνες που υποδεικνύουν ότι η επιπεφυκίτιδα είναι σύμπτωμα του νέου κορωνοϊού. Σε μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Opthalmology, ερευνητές στην Κίνα εξέτασαν τις περιπτώσεις 38 ασθενών, 12 εκ των οποίων είχαν παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στα μάτια τους από τη μέρα που διαγνώστηκαν με τον κορωνοϊό, δηλαδή μάτια τους υπερβολικά υγρά, συμφόρηση του επιπεφυκότα και πρήξιμο των βλεφάρων και της επιφάνειας του ματιού. Τα συμπτώματα αυτά διαπιστώθηκαν συχνά σε άτομα με πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου.
Η Τσέλσι Έρνεστ του Life Care Center της Ουάσιγκτον, είπε στο CNN ότι πολλοί εξ’ αυτών που νόσησαν βαριά, είχαν κόκκινα μάτια. «Είναι κάτι που παρατήρησα σχεδόν σε όλους [τους ασθενείς]. Τα μάτια είναι σαν να υποφέρουν από αλλεργία. Το λευκό μέρος του ματιού δεν είναι κόκκινο. Μοιάζει πιο πολύ σαν να έχουν μια κόκκινη σκιά στο εξωτερικό των ματιών».
Πιστεύεται ότι το ιογενές ροζ μάτι είναι ένα σύμπτωμα της Covid-19, που αναπτύσσεται σε 1% έως 3% των ατόμων που διαγιγνώσκονται θετικοί στο νέο κορωνοϊό. Σε μια μελέτη άνω των χιλίων ασθενών της Covid-19 στην Κίνα, που δημοσιεύτηκε στη NEJM, οι ερευνητές βρήκαν «συμφόρηση του επιπεφυκότα» στο 0,8% των ασθενών.
«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο πόνος στα μάτια είναι σύμπτωμα της Covid-19 και σε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο και σε άλλα μέρη του κόσμου. Από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου οι αναζητήσεις αυτές τετραπλασιάστηκαν στην Ισπανία και αυξήθηκαν κατά 50% στο Ιράν τον Μάρτιο. Στην Ιταλία οι αναζητήσεις για «μάτια που καίνε» (“bruciore occhi” τον Μάρτιο ήταν πέντε φορές περισσότερες απ’ ό,τι συνήθως», διεπίστωσε ο πρώην αναλυτής δεδομένων της Google, Νταβίντοβιτς.
Τι συμβαίνει με τις διαδικτυακές αναζητήσεις για τον πόνο στα μάτια
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι αναζητήσεις αυτές για τον πόνο στα μάτια φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με αλλεργίες, αφού δεν υπάρχει σχέση με υψηλές συγκεντρώσεις γύρης, ούτε με τον πολύ χρόνο που περνούν μπροστά στις οθόνες Η/Υ και τηλεόρασης οι εγκλωβισμένοι λόγω του lockdown πολίτες. «Νομίζω ότι τα δεδομένα αναζητήσεων συνιστούν ένδειξη ότι ο πόνος στα μάτια μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου», έγραψε σε άρθρο στους New York Times , προσθέτοντας πάντως ότι οι αναζητήσεις για πόνο στα μάτια είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι για άλλα συμπτώματα του κορωνοϊού, όπως η απώλεια όσφρησης.
Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να συνιστούν στους ανθρώπους να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια τους με άπλυτα χέρια.
Μια μελέτη προς δημοσίευση στην επιθεώρηση Ophtalmology έδειξε ότι είναι χαμηλός, αλλά υπαρκτός ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού με τα δάκρυα «Υπάρχουν επίσης στοιχεία για RNA του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε δάκρυα ασθενών της Covid-19 με επιπεφυκίτιδα, αν και δεν καλλιεργήθηκε ακόμη μολυσματικός ιός από τον επιπεφυκότα οποιουδήποτε ασθενούς της Covid-19», σημειώνει η Αμερικανική Ομοσπονδία Οφθαλμολογίας (AAO).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.