Το τελευταίο διάστημα, ενόψει κορωνοϊού, πολλά σπίτια λάμπουν από καθαριότητα, ωστόσο τα απολυμαντικά προϊόντα, τόσο τα μαντιλάκια όσο και τα υγρά απορρυπαντικά, αν και μπεστ σέλερ των ημερών, δεν αποτελούν πανάκεια.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα μπορεί, αντί να λύσουν προβλήματα, να προκαλέσουν καινούρια. Πότε πρέπει να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις;
Παιδικά παιχνίδια
Η απόλυτη αντισηψία που προκαλούν τα σχετικά προϊόντα, όπως προειδοποιεί ο χημικός Τζον Μανόλας, συνδέεται με την αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά φάρμακα. Επιπλέον, τα απολυμαντικά αφήνουν πίσω τους χημικά, σε αντικείμενα που ιδιαίτερα τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί, μετά, να βάλουν στο στόμα τους. Η καλύτερη εναλλακτική, μη τοξική λύση για παιδικά παιχνίδια; Νερό με ξίδι – αν μάλιστα αφήσουμε τα παιχνίδια να μουλιάσουν για τουλάχιστον 15 λεπτά σε ένα τέτοιο διάλυμα, σκοτώνουμε όλα τα «κακά» μικρόβια.
Χαλιά
Σε μαλακές, απορροφητικές επιφάνειες, όπως στα χαλιά του σπιτιού, δεν έχει νόημα να χρησιμοποιήσουμε απολυμαντικά προϊόντα, καθώς, για να δράσουν, θα έπρεπε να παραμείνουν για αρκετά λεπτά στο ίδιο σημείο. Υπάρχει, μάλιστα, κίνδυνος να προκαλέσουν και καταστροφές, για παράδειγμα ξεθώριασμα των χρωμάτων. Μια εναλλακτική θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε οξυζενέ, αν θέλουμε να απομακρύνουμε έναν συγκεκριμένο λεκέ, ή, για ολόκληρο το χαλί, τα ειδικά καθαριστικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση, δοκιμάζουμε αρχικά σε αόρατο σημείο του χαλιού, για να βεβαιωθούμε ότι είναι ασφαλές.
Πάγκοι κουζίνας
Είναι γεγονός ότι βακτήρια και άλλα μικρόβια κάνουν πάρτι στους πάγκους εργασίας, ιδιαίτερα αν έχουμε επεξεργαστεί στην επιφάνειά τους υλικά όπως ωμό κοτόπουλο και χοιρινό κρέας. Ένα πέρασμα με απολυμαντικό μαντιλάκι σε καμία περίπτωση δεν αρκεί και πρέπει να καθαρίζουμε τους πάγκους σχολαστικά, κατά προτίμηση με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι. Αρκεί βέβαια να έχουμε καθαρίσει καλά το σφουγγάρι που χρησιμοποιούμε, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να γίνει εστία μόλυνσης.
Επιφάνειες μπάνιου
Εδώ είναι καλό να χρησιμοποιούμε απολυμαντικό, αλλά σε υγρή μορφή, όχι μαντιλάκια. Ο λόγος; Το σύντομο πέρασμα με ένα μαντιλάκι δεν αφήνει το προϊόν να δράσει αρκετά, ώστε να σκοτώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς. Ιδανικά, απλώνουμε ένα αντισηπτικό προϊόν και το αφήνουμε για πέντε με 10 λεπτά προτού ξεπλύνουμε. Προηγουμένως, φυσικά, πρέπει να έχουμε βεβαιωθεί ότι είναι ασφαλές για χρήση στη συγκεκριμένη επιφάνεια.
Ξύλο
Οι ξύλινες επιφάνειες είναι ευάλωτες σε φθορές από τα χημικά των απολυμαντικών προϊόντων. Το μικρότερο κακό που μπορεί να πάθει το ξύλο είναι, μετά από επαναλαμβανόμενα περάσματα, να χάσει τη λάμψη του. Ένας ακόμα εχθρός του, πέρα από τις δραστικές χημικές συνθέσεις, είναι η υγρασία. Γι’ αυτό, χρησιμοποιούμε απορρυπαντικά σε ξύλινα δάπεδα και έπιπλα μόνο όταν είναι απαραίτητο, αποφεύγοντας την κατάχρηση, και κινούμαστε εκ του ασφαλούς: πάντα ελέγχουμε στις ενδείξεις ενός προϊόντος ότι είναι κατάλληλο για χρήση σε ξύλο.
Όλο το δωμάτιο με το ίδιο πανάκι
Όσο βολικό κι αν ακούγεται, π.χ. να καθαρίσουμε ολόκληρη την κουζίνα με ένα αντιβακτηριακό μαντιλάκι, δεν έχει νόημα να το κάνουμε. Τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι σχεδιασμένα για χρήση σε πολλαπλές επιφάνειες. Ήδη, με ένα πέρασμα συγκεντρώνουν πολλούς παθογόνους μικροοργανισμούς, τους οποίους μπορούν κάλλιστα να μεταφέρουν σε άλλα σημεία του σπιτιού, αν επαναχρησιμοποιηθούν.
Μάρμαρο και γρανίτης
Τα όμορφα αυτά υλικά είναι και εξαιρετικά ευάλωτα και η συστηματική χρήση χημικών και οξέων τα αφήνει θαμπά, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και γρατζουνιές. Οι εναλλακτικές, ασφαλείς λύσεις; Να καταφύγουμε σε ειδικά προϊόντα για τις συγκεκριμένες επιφάνειες ή σε απλό νερό και σαπούνι.
Δέρμα
Το οινόπνευμα που περιέχουν τα απολυμαντικά προϊόντα προκαλεί αφυδάτωση στο δέρμα και η επαναλαμβανόμενη χρήση τέτοιων καθαριστικών το αφήνει στεγνό και το κάνει να «σπάει». Καθαρίζουμε, επομένως, τις δερμάτινες επιφάνειες μόνο με ένα ήπιο προϊόν, όπως πράσινο σαπούνι διαλυμένο σε νερό και μετά τον καθαρισμό περνάμε την περιοχή με ένα νωπό σφουγγάρι, να απομακρύνουμε τα υπολείμματα σαπουνιού. Αν πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε απολυμαντικό, αναζητάμε προϊόντα που δεν περιέχουν οινόπνευμα.
Λακαρισμένα έπιπλα
Τα συγκεκριμένα κομμάτια, όταν καθαρίζονται συστηματικά με προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ χάνουν, όπως και κάθε ξύλινο αντικείμενο του σπιτιού, τη γυαλάδα τους. Για μια ακόμα φορά η λύση είναι νερό και σαπούνι, που θα απλώσουμε με ένα ελαφρώς υγρό πανάκι και κατόπιν θα στεγνώσουμε.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.