Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ενημερώνει αυτή τη στιγμή τους ιατρικούς συντάκτες για τις εξελίξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα, δίπλα του βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στα 2.145 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς καταγράφηκαν 31 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, οι θάνατοι ανέρχονται στους 99. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 72 έτη και το 89% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Παράλληλα, 73 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 17 γυναίκες. Το 71% έχει υποκείμενο νόσημα. Ακόμη, 16 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά έχουν ληφθεί 43.417 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στις ΗΠΑ, λέγοντας πως για πρώτη φορά στην ιστορία και οι 50 πολιτείες έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε πως μετά από λοίμωξη οι περισσότεροι θα έχουν κάποιο βαθμό ανοσίας που θα κρατήσει ένα έτος με πιθανή μείωση μετά.

Ωστόσο υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης. Ασθενείς που βρέθηκαν ξανά θετικοί, θα διερευνηθούν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Η μάχη με τον ιό κρίνεται στις λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής»

Τις τελευταίες 48 ώρες κλιμάκια του ΕΟΔΥ μετέβησαν σε οίκους ευγηρίας, με τον κύριο Τσιόδρα να στέλνει το μήνυμα πως: «Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να προστατευθούν, να μην εκτεθούν καθόλου στον ιό».

Όλοι οι θετικοί ασθενείς απομακρύνθηκαν από τη δομή. Τα μόνα άτομα που θα μπορουν να επισκέπτονται είναι το προσωπικό. Πρέπει να υπάρχει συνεχής χρήση χειρουργικής μάσκας, πλύσιμο χεριών πριν και μετά την επαφή με τα άτομα, ενώ οι εργαζόμενοι που έχουν συμπτώματα δεν πρεπει να προσέρχονται στον χώρο εργασίας.

«Είμαστε σε κατάσταση συναγερμού, παρόμοια με αυτή μιας φυσικής καταστροφής» υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγώντας ότι η μέχρι σήμερα πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και η καλή εικόνα που εμφανίζει η Ελλάδα, δεν οφείλονται στην τύχη ή τον καλό καιρό, αλλά στο γεγονός ότι υπήρξε προετοιμασία από τον Ιανουάριο και ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξέφρασε, παράλληλα, «βαθιά ευγνωμοσύνη που υπομείνατε, που υπομένετε, που υπομένουμε όλοι μαζί».