Εν μέσω καραντίνας αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν μπει για τα καλά στην κουζίνα μαγειρεύοντας διάφορα φαγητά και γλυκά, προκειμένου να περνάει ευχάριστα η ώρα.
Το σημαντικό είναι να τηρούμε πάντα κανόνες υγιεινής. Αυτό συμβουλεύει και το Κέντρο Παροχής Συμβουλών για το Καταναλωτικό Κοινό στο Schleswig-Holstein της Γερμανίας.
«Για να κρατάτε τα μικρόβια μακριά από την κουζίνα σας, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας όχι μόνο πριν από το μαγείρεμα, αλλά και κατά τη διάρκεια και φυσικά στο τέλος κάθε εργασίας. Σε κάθε βήμα που ακολουθείτε πρέπει να πλένεται σωστά τα χέρια σας, ειδικά εάν προετοιμάζετε ταυτόχρονα διαφορετικά γεύματα όπως για παράδειγμα ένα κρέας και μια σαλάτα», λένε οι ειδικοί.
Επίσης θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας αμέσως μετά την επαφή μας με το κρέας, τα ψάρια ή τα ωμά αυγά. Αυτός είναι ο κανόνας.
Το ίδιο ισχύει και για τα μαγειρικά σκεύη όπως τα μαχαίρια και τα ξύλα κοπής, καθώς και για τις πάγκους εργασίας. Αμέσως μετά τη χρήση τους, πρέπει να τα καθαρίζουμε με υγρό σαπούνι και πολύ ζεστό νερό.
Τα ακατέργαστα και μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να φυλάσσονται χωριστά ενώ δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο ξύλο κοπής τόσο για το ωμό κρέας όσο και για τη σαλάτα.
Ποιο είναι το συνηθισμένο λάθος που κάνουν όλοι;
Δεν γνωρίζουν όλοι, για παράδειγμα, ότι απλά αγγίζοντας ένα ωμό κρέας ή πουλερικά ή ξεπλένοντάς το κάτω από τη βρύση, απλώνει τα βακτηρίδια στην κουζίνα – μέσω των χεριών του καθώς και με τις πιτσιλιές από το νερό.
Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση;
Θα πρέπει να το αφαιρέσουμε προσεκτικά απευθείας το κρέας από τη συσκευασία με ένα πιρούνι και να το τοποθετήσετε στο τηγάνι ή την κατσαρόλα μας (αν το κρέας είναι καθαρό) ή σε μια λεκάνη που θα έχουμε πριν γεμίσει με πολύ νερό.