Εκτός από το αρνάκι, για να εμπλουτίσετε το γιορτινό σας τραπέζι, μπορείτε να φτιάξετε και κοκορέτσι στον φούρνο. Το κοκορέτσι αποτελεί άλλωστε τον νούμερο ένα παραδοσιακό μεζέ για το Πάσχα. Αντί για την σούβλα μπορείτε να ακολουθήσετε τις συνταγές γνωστών σεφ για να έχετε ένα ανάλογο αποτέλεσμα και στον φούρνο.
Κοκορέτσι στον φούρνο από τον Γιώργο Τσούλη
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αρνίσια συκωταριά
1 κιλό αρνίσιο έντερο
2 αρνίσιες μπόλιες, μικρές
Χυμό από 2 λεμόνια
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
1 κ.σ. ρίγανη, ξερή
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.Πλένουμε πολύ καλά το έντερο, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με νερό, αδειάζουμε το χυμό από ένα λεμόνι και το αφήνουμε για μία μέρα. Αφού μουλιάσει για μία μέρα, σουρώνουμε και στραγγίζουμε πολύ καλά το έντερο και το αφήνουμε στην άκρη.
2.Κατόπιν, πλένουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τη συκωταριά, την κόβουμε σε μικρά κυβάκια 5Χ5εκ. και την αδειάζουμε σε ένα μπολ.
3.Ύστερα, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το χυμό από ένα λεμόνι τη ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο, ανακατεύουμε με τα χέρια μας και αφήνουμε στην άκρη.
4.Στη συνέχεια, παίρνουμε ξυλάκια για σουβλάκια και περνάμε τη συκωταριά
5.Έπειτα, ανοίγουμε τις μπόλιες και τυλίγουμε το κάθε κοκορέτσι με αυτές.
6.Αμέσως μετά, παίρνουμε το έντερο και κάνουμε ένα μικρό κόμπο στο κάτω μέρος από το ξυλάκι. Τυλίγουμε σφιχτά το έντερο γύρω από τη συκωταριά. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και για τα υπόλοιπα ξυλάκια.
7.Κατόπιν, στρώνουμε ένα ταψί του φούρνου με λαδόκολλα, τοποθετούμε πάνω του μία σχάρα και μεταφέρουμε πάνω της τα ξυλάκια.
8.Ύστερα, αλατοπιπερώνουμε τα κοκορέτσια και τυλίγουμε καλά όλο το ταψί με αλουμινόχαρτο.
9.Τέλος, ψήνουμε τα κοκορέτσια σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις πάνω–κάτω για 50-55 λεπτά περίπου. Αμέσως μετά, αφαιρούμε τη λαδόκολλα και ψήνουμε εκ νέου για να πάρει χρώμα το κρέας.
10.Μόλις είναι έτοιμα τα κοκορέτσια, τα σερβίρουμε ζεστά μαζί με σαλάτα της αρεσκείας μας.
Κοκορέτσι στον φούρνο από τον Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
2 κιλά αρνί, εντεράκια
50 γρ. ξίδι
αλάτι
1 μπόλια, αρνίσια
1 συκωταριά, αρνίσια με γλυκάδια
3 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. θυμάρι, ξερό
2 κ.σ. δεντρολίβανο
1 κ.σ. μπούκοβο
2 κ.σ. ρίγανη
ξύσμα λεμονιού, από 2 λεμόνια
χυμό λεμονιού, από 2 λεμόνια
πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
Πλένουμε πολύ καλά τα εντεράκια μέσα-έξω.
Τα βάζουμε σε λεκάνη με το ξύδι και το αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.
Ξεπλένουμε πολύ καλά, τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ και φυλάσσουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Παράλληλα βάζουμε σε ένα μπολ την μπόλια με ζεστό τρεχούμενο νερό, ξεπλένουμε καλά και την αφήνουμε στο μπολ με νερό και το χυμό λεμονιού για 30 λεπτά
Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Πλένουμε καλά τη συκωταριά, τα γλυκάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκ.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ με το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το μπούκοβο, τη ρίγανη, το ξύσμα από 2 λεμόνια και το πιπέρι (αλάτι δεν βάζουμε από την αρχή γιατί θα μας σφίξει το κρέας). Αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστούν.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Παίρνουμε 2 σούβλες μεταλλικές των 30 εκατοστών.
Περνάμε από τη σούβλα τα κομμάτια της συκωταριάς εναλλάξ ως εξής: πνευμόνια, καρδιά, συκώτι, γλυκάδια και αλατοπιπερώνουμε.
Παίρνουμε και κόβουμε ένα κομμάτι μπόλιας ώστε να μας καλύψει όλη τη σούβλα και τυλίγουμε ομοιόμορφα από πάνω από το κρέας.
Περνάμε τα εντεράκια και τα τυλίγουμε πάνω από την μπόλια τα σφίγγουμε καλά πάνω στην άκρη της σούβλας (θέλει υπομονή και αρκετό εντεράκι).
Τυλίγουμε με μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε σε ένα ταψάκι με σχάρα και ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά.
Ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και την λαδόκολλα και αφήνουμε για άλλα 20 λεπτά για να πάρει χρώμα.