Μιας και η σταδιακή άρση των μέτρων απαγόρευσης για τον κορωνοϊό και η επιστροφή στην κανονικότητα βρίσκεται μονάχα λίγες ημέρες μακριά μας, στο προσκήνιο των συζητήσεων είναι η τήρηση των αποστάσεων, για όσους περπατούν, τρέχουν ή κάνουν ποδήλατο.
Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν στην Ολλανδία και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λέουβεν στο Βέλγιο, σε συνεργασία με τον Τιερί Μάρσαλ της εταιρείας προσομοίωσης μηχανικών Ansys Belgium πραγματοποίησαν έρευνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται απόσταση 5 μέτρων αν περπατάει κάποιος με ταχύτητα 4 χιλιόμετρα την ώρα προς την ίδια κατεύθυνση διαδρομής, 10 μέτρα εάν τρέχει ή κάνει αργά ποδήλατο με 14,4 χιλιόμετρα την ώρα και 20 μέτρα για όσους ασκούν έντονη ποδηλασία, με ταχύτητα χιλιόμετρα την ώρα.
Αυτές είναι οι αποστάσεις που εγγυώνται την ασφάλεια των περιπατητών, των δρομέων και των ποδηλατών που κινούνται στην σειρά.
Αντίθετα, το να προχωράει κάποιος δίπλα-δίπλα σε άλλον ή διαγώνια και όχι ακριβώς πίσω ο ένας από τον άλλον, συνεπάγεται χαμηλότερο κίνδυνο που σχετίζεται με τη λήψη σωματιδίων σάλιου, μια πιθανή αιτία μετάδοσης.
Όπως αναφέρεται με την κίνηση του αέρα που παράγεται με υψηλή ταχύτητα, τα σωματίδια του σάλιου που εκπέμπονται κατά τη διάρκεια της αθλητικής δραστηριότητας σχηματίζουν ένα «είδος σκόνης» το οποίο, πριν πέσει στο έδαφος ή εξατμιστεί, μπορεί να εγκατασταθεί στην πλάτη ή στα χέρια του δρομέα ή του ποδηλάτη, που βρίσκεται ακριβώς πίσω.
Παραμένοντας δίπλα-δίπλα ή διαγώνια , η απόσταση ασφαλείας μπορεί να περιορίζεται, χωρίς να αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης, στην «τυπική» απόσταση 1,5 μέτρων.