Ένα νέο «όπλο» προστίθεται στη φαρέτρα της επιστημονικής κοινότητας, χάρη σε αμερικανική μελέτη.
Μια τρισδιάστατη αποτύπωση πρωτεΐνης του νέου κορωνοϊού που έφτιαξαν ερευνητές στο Εργαστήριο Δομικής Βιολογίας της Υόρκης (YSBL) στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, έχει την ικανότητα να αποθηκεύει και να προστατεύει το γονιδίωμα του SARS-CoV-2 και φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για πιο αποτελεσματικά αντι-ιϊκά φάρμακα κατά της νόσου COVID-19.
Οι ερευνητές αφού «καθάρισαν» την πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου του ιού έχουν ξεκινήσει τώρα την ταξινόμηση της βάσει των χαρακτηριστικών της. Πρόκειται για την πιο πλούσια ιική πρωτεΐνη, η οποία προστατεύει το γενετικό της υλικό και είναι γνωστή ως RNA.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες συνεργάζονται με το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία για να καθορίσουν από κοινού την τρισδιάστατη δομή της πρωτεΐνης και έτσι να βελτιώσουν τη μηχανιστική κατανόηση του νέου κορωνοϊού αλλά και να βοηθήσουν την ανάπτυξη πιο εύστοχων θεραπειών.
Δημιουργία τεστ αντισωμάτων
Η πρωτεΐνη έχει ήδη δοθεί σε εργαστήρια στο Σέφιλντ, το Λονδίνο και την Οξφόρδη ώστε να συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τεστ αντισωμάτων για την COVID-19.
Η πρωτεΐνη του νουκλεοκαψιδίου του ιού παράγει μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων στα προσβεβλημένα άτομα, καθιστώντας την σημαντική συνιστώσα στις διαδικασίες εργαστηριακού ελέγχου των ασθενών.
«Η συσχέτιση μεταξύ του ιικού γονιδιώματος και της πρωτεΐνης του νουκλεοκαψιδίου αντιπροσωπεύει ένα ουσιαστικό στάδιο στον κύκλο ζωής του SARS-CoV-2, ο οποίος θα μπορούσε να είναι στόχος αντι-ιϊκών φαρμάκων», όπως εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Fred Antson.
Η διδακτορική ερευνήτρια Dorothy Hawkins, με τη σειρά της συμπληρώνει ότι καθοριστικό ρόλο για την κατανόηση του ιού θα παίξει η δυνατότητα των επιστημόνων να φτιάξουν μια λεπτομερή τρισδιάστατη εικόνα της πρωτεΐνης.
«Προσπαθούμε να φτιάξουμε μια τρισδιάστατη δομή του γενετικού υλικού του ιού και της πρωτεΐνης που τον προστατεύει. Όσο πιο λεπτομερής είναι αυτή η τρισδιάστατη απεικόνιση τόσο πιο εύστοχη θα γίνει η ανάπτυξη νέων φαρμάκων που θα διακόπτουν τον κύκλο ζωής του SARS-CoV-2», λέει η ερευνήτρια.