Πραγματοποιήθηκε η ενημέρωση του υπουργείου Υγείας (22/4) για τον κορωνοϊό, με τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά.
Όπως ανακοινώθηκε τα νέα κρούσματα στη χώρα μας είναι μόλις 7, ενώ δεν υπήρξε κανένας νέος νεκρός.
Ο Σ. Τσιόδρας τόνισε ότι η σταδιακή άρση των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα καθώς ο ρυθμός μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα παραμένει σταθερά κάτω από 1.
Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.408, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 55, με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι τα 67 έτη.
Άλλοι 51 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.
Το τελευταίο 24ωρο, όπως είπε ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό, δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από τη νόσο COVID-19 στην Ελλάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός θανάτων παραμένει στους 121 (32 γυναικες και 89 άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη.
Παράλληλα, έχουν συνολικά ελεγχθεί 56.944 κλινικά δείγματα.
Ο καθηγητής ανέφερε ότι, με βάση τα μέτρα που πήραμε, καταφέραμε να μειώσουμε την επίπτωση του κορωνοϊού κατά 80%. Επίσης, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων δεν έχει καταλήξει ακόμα στην πρότασή της για τα σχολεία, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός 48 ωρών. Έχουμε μαθηματικό μοντέλο, είπε ο καθηγητής, για να υπολογίσουμε άμεσα τις πιθανότητες διασποράς του ιού με το άνοιγμα των σχολείων.
Ο κ. Τσιόδρας είπε επίσης ότι η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού πιθανότατα θα γίνει με την χρήση μασκών σε κλειστούς χώρους, ωστόσο θα γίνονται συστάσεις για την ορθή χρήση τους. Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για την σωστή χρήση των γαντιών, λέγοντας ότι θα πρ’επει να χρησιμοποιείται αντισηπτικό, τόσο όταν τα φοράει κανείς, όσο και όταν τα αφαιρεί.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας υπογράμμισε ότι «σταδιακά, θα εκτεθούμε στον ιό». «Αποφύγαμε να νοσήσουμε όλοι μαζί και να επιβαρύνουμε το σύστημα Υγείας» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό ως μεγάλη επιτυχία. Σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει, προσέθεσε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί ο κόσμος να περιμένει ένα εμβόλιο, που μπορεί και να μην βρεθεί σύντομα ή να μην βρεθεί και καθόλου.