ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Νεουμιφίλη: Το νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού – Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα

Νεουμιφίλη: Το νέο «όπλο» κατά του κορωνοϊού – Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα της σκληρής δουλειάς των επιστημών βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Πρόκειται εντούτοις για κλινικές μελέτες που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξή – γεγονός που ισχύει και στην περίπτωση της ρεμδεσιβίρης.

Ειδικότερα, η επείγουσα έγκριση που χορήγησε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για τη δραστική ουσία, που είχε αρχικά δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση του ιού Εμπολα, αποτελεί μεν απόφαση-ορόσημο, χωρίς εντούτοις να έχει γραφτεί ακόμη ο επιστημονικός… επίλογος για την ακριβή δράση της. Και αυτό διότι με τον όρο «επείγουσα έγκριση» ο Οργανισμός περιγράφει την ανάγκη εσπευσμένης δράσης εξαιτίας του θεραπευτικού κενού για μια απειλητική για τη ζωή νόσο, ακόμη κι αν δεν έχει ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία με στόχο τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα.

Πώς λειτουργεί

Σε κάθε περίπτωση το «πράσινο φως» που έδωσε ο FDA οφείλεται σε παγκόσμια μελέτη των Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ – στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα –, σύμφωνα με την οποία «ελαττώνει κατά 33% τον χρόνο αποθεραπείας των βαρέως πασχόντων και κατά 3% τη θνησιμότητα» εξηγεί o καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης.

Ο ειδικός εντούτοις διευκρινίζει ότι «είναι δύσκολη η ανάταξη των εξαιρετικά επιβαρυμένων ασθενών που την έλαβαν. Οι μεγάλες πλέον βλάβες που έχουν εγκατασταθεί στον πνεύμονα έχουν “ανεξαρτητοποιηθεί” από την παρουσία του ιού και χρήζουν κυρίως ανοσοτροποιητικής θεραπείας και ρύθμισης των ανοσοαγγειακών βλαβών και όχι τόσο αντιικής αγωγής».

Αυτός είναι και ο λόγος που ο καθηγητής επιμένει ότι η ρεμδεσιβίρη «έχει πιθανότητες να δράσει πιο αποτελεσματικά στα πρώιμα στάδια της νόσου, ελαττώνοντας το ιικό φορτίο και την πιθανότητα εμφάνισης της επικίνδυνης πνευμονίας».

Ο ειδικός, δε, συμπληρώνει ότι η συγκεκριμένη δραστική ουσία χρήζει παρασκευής σε φαρμακοτεχνική μορφή χορήγησης από το στόμα ή ενδομυϊκά (προς το παρόν χορηγείται ενδοφλέβια), ώστε να δοκιμαστεί στην αρχική φάση της νόσου αλλά πιθανόν και ως χημειοπροφύλαξη για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική σε αυτές τις συνθήκες, θα περιμένουμε το εμβόλιο πιο ήρεμοι» σχολιάζει ο καθηγητής.

Σε ρινικό σπρέι

Εν τω μεταξύ, ένα δεύτερο πειραματικό φάρμακο που έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας είναι το αντιιικό νεουμιφίλη, που εφόσον αποδειχθεί αποτελεσματικό αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σε μορφή ρινικού σπρέι.

Ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, αναλύοντας πρόσφατα τον τρόπο που λειτουργεί, εξήγησε ότι δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο «και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό. Το νέο αυτό φάρμακο εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian», ερευνητές από τις ΗΠΑ ισχυρίζονται πως δημιούργησαν τεστ που μπορεί να εντοπίσει τον ιό σε ασθενείς από το πρώτο 24ωρο μόλυνσης – πριν δηλαδή εμφανίσει συμπτώματα και πριν ξεκινήσει να μεταδίδει τον ιό σε τρίτους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ανακάλυψη αυτή έγινε από την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (Darpa), όπου οι ερευνητές εστιάζουν μεταξύ άλλων στο τομέα της ταχύτατης διάγνωσης σε περιστατικά χημικού ή μικροβιακού πολέμου. Παρ’ οόλα αυτά, εκκρεμούν η αξιολόγηση του τεστ και η έγκρισή του για να γίνει διαθέσιμο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.