«Επικίνδυνες» χαρακτηρίζει τις υφασμάτινες μάσκες ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία σοβαρή επιστημονική απόδειξη ότι οι υφασμάτινες μάσκες προστατεύουν. Υπάρχουν μάλιστα σοβαρές μελέτες, η καλύτερη που κυκλοφορεί, που λένε ότι αν φοράω συνέχεια υφασμάτινη μάσκα, για αρκετή ώρα, έχω 13 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθω λοίμωξη του αναπνευστικού, απ’ ό,τι αν φοράω χειρουργική μάσκα και 8 φορές από το να μη φορά καμία μάσκα», υποστήριξε ο καθηγητής.
«Η μόνη λογική που μπορεί να έχει μία υφασμάτινη μάσκα είναι να τη φοράω για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, μέχρι να νοτίσει. Μέχρι, δηλαδή, από την εκπνοή μου να υγρανθεί», πρόσθεσε και συμπλήρωσε:
«Πριν λίγο καιρό, επίσημα όργανα της επιστήμης δεν έλεγαν για υφασμάτινες μάσκες. Υπάρχει σοβαρή μελέτη που είναι εναντίον της χρήσεως και υπάρχει ελεύθερα στο διαδίκτυο μελέτη που συλλέγει τα αποτελέσματα από όλες τις μελέτες που έχουν γίνει, που αφορούν όμως κυρίως τις χειρουργικές μάσκες, και που λέει ότι το όφελος είναι μάλλον μικρό».
Αξιοσημείωτο είναι, ωστόσο, ότι οι αρμόδιοι είναι αυτοί που συνέστησαν στους πολίτες τη χρήση και υφασμάτινης μάσκας. «Είναι επικίνδυνο αυτό που έχει ειπωθεί. Δεν είμαι μέλος καμίας επιτροπής. Η υφασμάτινη μάσκα, για να μην είναι επικίνδυνη, πρέπει να έχω τουλάχιστον 5-10 μάσκες, να τη φοράω για λίγο, αμέσως αν τη βγάζω και να την αφήνω στην άκρη και μετά να βάζω τη φρέσκια μάσκα. Μόνο τότε δεν θα κινδυνεύσω να νοσήσω», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Τόνισε, μάλιστα, ότι όταν η υφασμάτινη μάσκα δοκιμάστηκε στο εργαστήριο, φάνηκε ότι συγκρατεί μόλις το 3% των σωματιδίων που μπορεί να κολλήσουν έναν άνθρωπο.
Αναφερόμενος στα νησιά και στην οριζόντια άρση των περιορισμών, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε: «Στα μέρη που δεν υπάρχουν κρούσματα και από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση ανάμεσα στους νομούς, προφανώς θα πρέπει να ανοίξει πολύ πιο γρήγορα η αγορά. Έτσι, τα μέτρα θα δοκιμαστούν. Να εκπαιδευτούν και οι άνθρωποι στο πώς πχ θα λειτουργούν τα καταστήματα εστίασης και οι καφετέριες με αποστάσεις. Όταν γίνει το άνοιγμα των νομών, θα έχουν ήδη εκπαιδευτεί. Θα πρέπει να δουν διαφορετικά το θέμα του ανοίγματος στα μέρη που δεν φέρουν κανένα επιδημιολογικό φορτίο».