Αυτή τη στιγμή ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει πάρει την καθιερωμένη θέση του ώστε να ενημερώσει για τις εξελίξεις του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Δίπλα του βρίσκεται και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Σήμερα η κυβέρνηση ανακοινώνει το πρωτόκολλο στις μεταφορές, το πώς θα ταξιδεύουμε δηλαδή με πλοία, αεροπλάνα και τρένα, αφού από τη Δευτέρα επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια στην Κρήτη, ενώ κανείς μπορεί να πηγαίνει με αυτοκίνητο στη Λευκάδα, στην Εύβοια και να περνάει στη Σαλαμίνα. Για τον λόγο αυτό, το δίδυμο Τσιόδρας – Χαρδαλιάς μιλά και σήμερα ζωντανά.
Αναλυτικά η ενημέρωση
Πιο συγκεκριμένα τόνισε: «Ανακοινώνονται 10 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2810, εκ των οποίων το 55% αφορά άνδρες. Από αυτά, 612 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1452 (52%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 νέους θανάτους και 160 συνολικά στη χώρα. Οι 43 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα».
Ο Τσιόδρας για τα τεστ αντισωμάτων
«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το ασφαλές τεστ είναι το μοριακό τεστ», είπε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, επαναλαμβάνοντας πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς χρειάζονται πολλές μέρες, έως και 20, για να δείξουν το σωστό αποτέλεσμα.
Κάτι που σημαίνει πως μπορεί κάποιος να κάνει τεστ αντισωμάτων, να βγει αρνητικό και με αυτή την λανθασμένη εκτίμηση να υπάρξει διασπορά του ιού.
Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους όπου δεν τηρούνται οι κανόνες ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς όπως οικισμοί Ρομά απαιτούν ειδική διαχείριση».
Επίσης, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως χρειάζονται 30-35 μέρες για να κατέβει το Ρ0 σε 0,5. «Με ανησυχεί να μη γίνει πρακτικά αδύνατο αυτό όταν έχουμε πολλές επιδημίες», πρόσθεσε.
Τσιόδρας: Ακόμα και για «καλό» λόγο να συνωστιζόμαστε υπάρχει κίνδυνος
Όπως δήλωσε ο κ. Τσιόδρας, ο λόγος που δεν έχουμε ακόμα εξάπλωση δεν είναι ότι ο ιός έχασε τη δύναμή του, αλλά γιατί το καταφέραμε με τη συμπεριφορά μας: «Ο ιός δεν έσβησε αλλά συνεχίζει να υπάρχει. Υπάρχουν χώροι όπου απαιτούνται ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση όπως οι φυλακές, οι προσφυγικοί καταυλισμοί, οι καταυλισμοί των Ρομά, κλπ Εξακολουθεί να παραμένει δρόμος αντοχής, θα αντέξουμε,θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε εστίες της νόσου και θα τις αντιμετωπίζουμε. Με ανησυχεί όταν έχουμε εμφάνιση πολλών εστιών σε διαφορετικά μέρη».