Εδώ και χρόνια ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κυκλοφορούμε στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό, καθώς μας προστατεύει από τον δερματολογικό καρκίνο. Όμως νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι τα αντιηλιακά προϊόντα δεν είναι τόσο ασφαλή, όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Νέα δεδομένα από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποκαλύπτουν ότι οι χημικές ουσίες, που εμπεριέχονται στα αντιηλιακά, απορροφώνται από τον οργανισμό σε επίπεδα αρκετά υψηλά, ώστε να εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενες τοξικές επιδράσεις.
Ειδικότερα η λεγόμενη «αντιηλιακή μελέτη» του FDA διεξήχθη από τον Dr David Strauss και τους συνεργάτες του και δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.
Ο ρόλος των χημικών
Τα περισσότερα αντιηλιακά, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, χρησιμοποιούν χημικές ουσίες όπως οξυβενζόνη, αβοβενζόνη και οκτοκρυλένιο, για να εμποδίσουν τις επιβλαβείς ακτίνες του ήλιου να καταστρέψουν την επιδερμίδα. Ουσιαστικά αυτές οι οργανικές χημικές ουσίες απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε μικρή ποσότητα θερμότητας.
Ωστόσο μελέτες, που έγιναν σε ζώα, έχουν προκαλέσει ανησυχίες ότι αυτές οι χημικές ουσίες, κυρίως η οξυβενζόνη, θα μπορούσαν να διαταράξουν την φυσιολογική ορμονική ισορροπία στους ανθρώπους, ανέφεραν οι ερευνητές του FDA στη μελέτη τους.
Ο Dr Kanade Shinkai, καθηγητής δερματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της California, ο οποίος συμμετείχε στην μελέτη, επεσήμανε: «Αυτά τα μόρια είναι χημικοί δακτύλιοι ουσιαστικά και απορροφούν το φως. Οι χημικοί δακτύλιοι αποτελούν, επίσης, τη θεμελιώδη βάση για πολλές ορμόνες και τείνουν να εισέρχονται στα κύτταρα».
Η επιστημονικά ομάδα του FDA εξήγησε ότι η οξυβενζόνη έχει βρεθεί στο μητρικό γάλα, στο αμνιακό υγρό, στα ούρα και στο αίμα.
Ανησυχητικά ευρήματα
Οι ερευνητές ζήτησαν από 24 ενήλικες να εφαρμόσουν αντιηλιακό στα 3/4 της επιφάνειας του σώματός τους – σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης, που αναγράφονταν στις συσκευασίες – είτε σε μορφή σπρέι, είτε σε μορφή λοσιόν, είτε σε μορφή κρέμας, τέσσερις φορές την ημέρα για τέσσερις ημέρες.
Στη συνέχεια πήραν δείγματα αίματος από τους εθελοντές για μια εβδομάδα, ώστε να δουν εάν τα χημικά μέσα στο αντιηλιακό είχαν απορροφηθεί από το δέρμα.
Τα επίπεδα οξυβενζόνης, αβοβενζόνης, οκτοκρυλένιου και εκαμσούλης αυξήθηκαν σημαντικά στην κυκλοφορία του αίματος μετά τη χρήση των αντιηλιακών, όπως διαπίστωσαν.
«Υπάρχει σίγουρα λόγος ανησυχίας. Διότι, αν το σκεφθείτε, οποιοδήποτε φάρμακο αγοράζετε, περιμένετε ότι θα έχει ελεγχθεί στα πάντα, θα είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί ποτέ για τα αντιηλιακά», διασαφήνισε ο Dr Shinkai.