ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Τιμή και Δόξα στους Ίκαρους της Κωνσταντινούπολης!
prodeals

Προστατευτική μάσκα: Το ύφασμα που «σκοτώνει» τον κορωνοϊό σε 60 δευτερόλεπτα (φώτο-βίντεο)

Προστατευτική μάσκα: Το ύφασμα που «σκοτώνει» τον κορωνοϊό σε 60 δευτερόλεπτα (φώτο-βίντεο)

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού πλέον πλησιάζει τα πέντε εκατομμύρια. Έτσι η χρήση του προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού έχει γίνει απαραίτητη προκειμένου να προφυλαχθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον ιό.

​Παρόλα αυτά, τα μόρια του ιού προσκολλώνται στις επιφάνειες του εξοπλισμού, δημιουργώντας σοβαρό κίνδυνο για την εξάπλωσή του.

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, λοιπόν, δημοσίευσε στο ChemRxiv τα αποτελέσματα μιας σημαντικής μελέτης, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ότι οι κορωνοϊοί εξοντώνονται με την έκθεση σε ηλεκτρισμένα υφάσματα, δηλαδή υφάσματα με ενσωματωμένο πλαίσιο μικροκυτταρικών μπαταριών που δημιουργούν ένα ηλεκτρικό πεδίο και παράγουν ασύρματα ένα χαμηλό επίπεδο ηλεκτρικής δραστηριότητας στην παρουσία υγρασίας.

Όπως είναι γνωστό, οι ιοί μπορούν να είναι ηλεκτρικά φορτισμένοι, ενώ συγκεκριμένα οι κορωνοϊοί βασίζονται σε ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις προκειμένου να μπορούν να προσκολληθούν στον ξενιστή τους και να αποκτήσουν μολυσματική μορφή.

​Για να διαδοθεί, μάλιστα, η μόλυνση, πρέπει η δομή τους να παραμείνει σταθερή. Γνωρίζοντας αυτά, οι ερευνητές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τα ηλεκτροκινητικά χαρακτηριστικά του ίδιου του κορωνοϊού για να κατακερματίσουν τη μολυσματικότητά του.

Τα αποτελέσματα της εργασίας τους δείχνουν ότι η μολυσματική ικανότητα του ιού εξαλείφθηκε ολοκληρωτικά μέσα σε ένα λεπτό επαφής με το ρούχο, το οποίο διαταράσσει τις ηλεκτροστατικές δυνάμεις που χρειάζεται ο ιός. Με λίγα λόγια, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι κορωνοϊοί εξοντώνονται μέσω της έκθεσης σε ύφασμα με χαμηλό επίπεδο παραγωγής ηλεκτρικού πεδίου, το οποίο προς το παρόν χρησιμοποιείται στον ρουχισμό για την ευρέως φάσματος αντιμικροβιακή φροντίδα τραυμάτων.

Ο άμεσος στόχος των ευρημάτων αυτών είναι να λάβουν έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων ώστε να ενσωματωθεί η χρήση τέτοιου υφάσματος συγκεκριμένα για την κατασκευή μασκών προσώπου στη μάχη ενάντια στον SARS-CoV-2, καθώς οι υπάρχουσες μέχρι στιγμής μάσκες δεν έχουν τη δυνατότητα εξόντωσης ιών ή βακτηρίων.

Φωτογραφία του υπό μελέτη «υφάσματος» Δρ. Chandan Sen, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τεχνολογία αυτή, λοιπόν, θα μπορέσει να προσφέρει σε γιατρούς, νοσηλευτές και παρόχους υγείας μία μη φαρμακευτική λύση για τον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.