Τι συμβαίνει όταν βάλεις ένα αντιβακτηριδιακό χημικό διάλυμα στο στόμα σου και τι κάνει στο σώμα σου αλλά και σε άλλους μικροοργανισμούς που είναι ωφέλιμοι για την υγεία μας;
Όπως έδειξε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο, οι παρενέργειες μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες, επηρεάζοντας πολλά περισσότερα από τα δόντια μας. Το πείραμα έγινε με πρωτοβουλία επιστημόνων από την Βρετανία και την Ισπανία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως μια απλή πράξη, όπως η χρήση στοματικού διαλύματος μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει ένα από τα κυριότερα οφέλη της. Την κυκλοφορία του αίματος.
Όταν ασκούμαστε, τα αιμοφόρα αγγεία ανοίγουν ως απάντηση στην παραγωγή οξειδίου του αζώτου, που αυξάνει τη διάμετρό τους. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αγγειοδιαστολή και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος σε ενεργούς μυς. Για πολλά χρόνια, οι ερευνητές πίστευαν πως κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο κατά την διάρκεια της άσκησης. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατήρησαν πως η κυκλοφορία παραμένει αυξημένη ακόμα και μετά την άσκηση, λόγω των βακτηρίων που αλληλεπιδρούν με μια ένωση που ονομάζεται νιτρικό άλας, που σχηματίζεται όταν αλλοιώνεται το νιτρικό οξείδιο.
«Η έρευνα τα τελευταία χρόνια έδειξε πως το νιτρικό άλας μπορεί να απορροφηθεί από τους σιελογόνους αδένες και να εκκρίνεται μαζί με το σάλιο στο στόμα», αναφέρει ο καθηγητής φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Πλίμουθ, Raul Bescos. «Κάποια από τα βακτήρια του στόματος μπορούν να προσλάβουν το νιτρικό άλας και να το μετατρέψουν σε νιτρώδεις ενώσεις, ένα πολύ σημαντικό μόριο που μπορεί να αυξήσει την παραγωγή οξειδίου του αζώτου στο σώμα»., συμπληρώνει.
Όταν οι νιτρώδεις ενώσεις παράγεται και καταπίνεται μαζί με τα σάλια, απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος και μετατρέπεται ξανά σε οξείδιο του αζώτου, το οποίο μειώνει την αρτηριακή πίεση και διατηρεί ανοιχτά τα αιμοφόρα αγγεία. Αλλά όπως φαίνεται από την έρευνα, αυτή η φυσική διαδικασία, μπορεί να διακοπεί αν ένα αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα προστεθεί στις πράξεις μας μετά την άσκηση.
Στο πείραμα συμμετείχαν 23 ενήλικοι, οι οποίοι έτρεξαν σε κινούμενο διάδρομο για μισή ώρα. Μετά την άσκηση, τους ζητήθηκε είτε να ξεπλύνουν το στόμα τους με αντιβακτηριδιακό στοματικό διάλυμα είτε με ένα εικονικό διάλυμα (πλασέμπο) με γεύση μέντα. Το ξέπλυμα του στόματος έγινε αμέσως μετά την άσκηση, μετά από 30, 60 και 90 λεπτά. Οι επιστήμονες επίσης μέτρησαν την πίεση των συμμετεχόντων κατά την διάρκεια του πειράματος, αμέσως μετά το τέλος του και όταν είχαν ηρεμήσει.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μία ώρα μετά τον διάδρομο, η μέση μείωση της αρτηριακής πίεσης στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου ήταν –5,2 mmHg (χιλιοστά υδραργύρου). Η μείωση στην ομάδα που χρησιμοποίησε στοματικό διάλυμα ήταν πολύ μικρότερη, με μέσο όρο –2.0 mmHg την ίδια χρονική στιγμή. Αυτό έδειξε πως η χρήση αντιβακτηριδιακού στοματικού διαλύματος, είχε αναστείλει την μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 60% και περισσότερο.
Δυο ώρες μετά το πείραμα, όσοι χρησιμοποίησαν στοματικό διάλυμα δεν έδειξαν σημάδια μείωσης της αρτηριακής πίεσης που προκλήθηκε από την άσκηση, ενώ αντίθετα όσοι χρησιμοποίησαν το εικονικό διάλυμα είχαν αξιοσημείωτη μείωση σε σχέση με τις τιμές πριν από την άσκηση.
«Αυτές είναι οι πρώτες αποδείξεις που δείχνουν ότι η διαδικασίες μείωσης του νιτρικού άλατος από στοματικά βακτήρια είναι ένας πολύ σημαντικός μηχανισμός, ο οποίος προκαλεί την οξεία καρδιοαγγειακή αντίδραση κατά την διάρκεια της ανάρρωσης σε υγιή άτομα», εξηγούν οι συγγραφείς στην εργασία τους.
Παρόλο που πρόκειται για μια μικρή έρευνα, μας υπενθυμίζει πως τα βακτήρια δεν είναι απαραίτητα κακά για τον οργανισμό μας και πως η κατάποση χημικών αντιβακτηριδιακών ουσιών που σκοτώνουν όλα τα μικρόβια που παραμένουν στο στόμα, μπορούν να εμποδίσουν απαραίτητες λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία.
«Η μελέτη μας δείχνει πως η σύνθεση των νιτρωδών ενώσεων από τα στοματικά βακτήρια είναι σημαντική για την σωστή αντίδραση του σώματός μας στην άσκηση και μετά από αυτή, προάγοντας την χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και την οξυγόνωση των μυών. Στην πραγματικότητα είναι σαν τα στοματικά βακτήρια να αποτελούν το κλειδί για το άνοιγμα των αιμοφόρων αγγείων. Αν αφαιρεθούν, οι νιτρώδεις ενώσεις δεν μπορούν να παραχθούν και τα αγγεία να παραμείνουν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται», ξεκαθαρίζει το μέλος της ερευνητικής ομάδας και διατροφολόγος, Craig Cutler.