Η κατάσταση τόσο στην Ξάνθη, όσο και στη γειτονική Ροδόπη, ανησυχεί και προβληματίζει τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, που εντείνουν συνεχώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού στις δύο περιοχές.
Είναι ενδεικτικό ότι σε συνέχεια των περιοριστικών μέτρων που είχαν εφαρμοστεί την περασμένη εβδομάδα, από χθες το πρωί οι 2.500 κάτοικοι του Εχίνου μπήκαν και πάλι σε απόλυτη καραντίνα, όπως είχε γίνει κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, από τις 25 Μαρτίου ως τις 12 Απριλίου.
Η απόφαση ελήφθη από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκο Χαρδαλιά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα, μετά την αξιολόγηση όλων των δεδομένων και ανάλυση των επιδημιολογικών φορτίων των τελευταίων ημερών στην κοινότητα Εχίνου του Δήμου Μύκης στην Ξάνθη. Δύσκολη αλλά περισσότερο ελεγχόμενη προς το παρόν φαίνεται η κατάσταση στον οικισμό Αγίασμα, του δήμου Ιάσμου, στη Ροδόπη όπου επίσης καταγράφεται σε σταθερή ημερήσια βάση μονοψήφιος αριθμός κρουσμάτων.
Στην κωμόπολη του Εχίνου, ένα από τα πιο γνωστά Πομακοχώρια, έχουν καταγραφεί από τις 11 μέχρι και τις 18 Ιουνίου 91 περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό. Θεωρείται πως προέκυψαν μετά τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια για την άσκηση θρησκευτικών λατρευτικών καθηκόντων – είναι μουσουλμάνοι- τις τελευταίες ημέρες του Μαϊου και τις πρώτες του Ιουνίου.
Με δεδομένο ότι οι αρμόδιοι αναφέρουν πως υπάρχει δυσχέρεια στην επικοινωνία με τους κατοίκους και μεγάλη επιφύλαξη προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για τον κορωνοϊό, εκτιμάται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος. Οι αντιδράσεις άρχισαν να κάμπτονται τις τελευταίες δύο ημέρες που καταγράφηκαν και τα μοιραία περιστατικά. Από την περασμένη Δευτέρα έχουν καταλήξει 6 άνθρωποι, όλοι κάτοικοι Εχίνου, λόγω της σοβαρής νόσησης με λοίμωξη Covid-19.
Σε κάθε περίπτωση, το επιδημιολογικό φορτίο του Εχίνου είναι βαρύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Ιούνιο έχουν καταγραφεί, μέχρι και χθες, συνολικά 313 κρούσματα λοίμωξης Covid-19.
Πρόκειται για έναν αριθμό ούτως ή άλλως υψηλό, που αξιολογείται από τους ειδικούς. Σημειωτέον ότι ο απολογισμός του προηγούμενου μήνα, του Μαϊου, του μήνα άρσης της καραντίνας και των περιοριστικών μέτρων, ήταν 299 κρούσματα.
Ωστόσο, σχεδόν το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων του Ιουνίου, τα 91 από τα 313, εντοπίζονται σε μία και μόνο κωμόπολη, και μάλιστα έχουν καταγραφεί μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες. Το γεγονός αυτό εξηγεί την άμεση κινητοποίηση των αρχών από την περασμένη εβδομάδα που γνωρίζουν πια από άλλες ανάλογες εστίες επιδημίας ότι χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες για να «ακινητοποιηθεί» ο κορωνοϊός που τώρα τρέχει με ταχύτητα και για να μηδενιστούν τα κρούσματα.
Την ίδια μελανή εικόνα δίνουν και τα στοιχεία από το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου διακομίζονται οι ασθενείς από την Ξάνθη και τη Ροδόπη. Κατά πληροφορίες, η πλειονότητα των 21 ασθενών που νοσηλεύονται με λοίμωξη Covid-19 στο νοσοκομείο, προέρχονται κυρίως από την Ξάνθη.