Όταν τα μαλλιά αρχίζουν να χάνουν το χρώμα τους και κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες άρσπρες τρίχες, τότε αυτό είναι το πιο κλασικό σημάδι γήρανσης στην εξωτερική εμφάνιση τόσο των ανδρών, όσο και των γυναικών.
Εσωτερικοί και εξωτερικοί παράγοντες, ιδιαίτερα η γενετική προδιάθεση, επηρεάζουν το πότε ακριβώς θα δείτε την πρώτη σας άσπρη τρίχα. Είναι αποδεδειγμένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αρχίζει να έχει γκρίζα μαλλιά περίπου την ίδια εποχή που -στην ηλικία τους- άρχισαν να έχουν λευκές τρίχες οι γονείς και οι παππούδες τους.
Από εκεί και πέρα, οι ορμόνες, το κλίμα, οι τοξίνες και ακόμη και η έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες μπορεί επίσης να επηρεάσουν τον χρωματισμό των μαλλιών κατά τη διάρκεια των ετών.
Αλλά τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει τα μαλλιά να χάνουν το χρώμα τους; Οι χρωστικές ουσίες που καθορίζουν το χρώμα και τον τόνο χρώματος των μαλλιών αποτελούνται από μελανοκύτταρα, τα οποία δίνουν μελανίνη στα κύτταρα που περιέχουν κερατίνη -την πρωτεΐνη των μαλλιών μας. Η ελαττωματική συντήρηση των μελανοκυττάρων με το πέρασμα των ετών σημαίνει ότι ολοένα και λιγότερη μελανίνη υπάρχει διαθέσιμη στο σώμα και άρα ολοένα και λιγότερα μαλλιά μπορεί να συντηρήσει ο οργανισμός μας στο αρχικό τους χρώμα.
Τέλος, το άγχος, το στρες ή ένα δυνατό σοκ μπορεί να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης των μαλλιών. Έρευνα του 2011 που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Cell έδειξε ότι η πρωτεΐνη Wnt συντονίζει τον χρωματισμό των βλαστικών κυττάρων και συμβάλλει στην ανάπτυξη των θυλάκων των τριχών και των μελανοκυττάρων.
Αυτή η πρωτεΐνη επηρεάζεται σημαντικά από τις ψυχολογικές μεταπτώσεις.