Ως εξαιρετικά επικίνδυνη για την δημόσια υγεία, λόγω κορωνοϊού, καταγράφεται η κατάσταση στην Θράκη, τόσο στα ορεινά πομακοχώρια και τα λοιπά μειονοτικά χωριά των νομών Ξάνθης και Ροδόπης, όσο και για για τον νομό Έβρου.
Κοινή συνιστώσα και για τους τρεις νομούς είναι η ανεξέλεγκτη από άποψη υγιεινής, είσοδος βουλγαρικών πληθυσμιακών μαζών. Aπό εκεί και πέρα είναι το τουρκικό προξενείο το οποίο «ακυρώνει» με διαταγές τους τις ελληνικές οδηγίες για αποχή από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προκειμένου να προστατευθούν από τον ιό.
Οι Βούλγαροι εισέρχονται στην Ελλάδα, όπου ουδείς τους ελέγχει, ουδείς συμπληρώνει κάποιο έγγραφο με τα στοιχεία τους, αντίθετα με την βουλγαρική πλευρά, όπου σε κάθε συνοριακό σταθμό υπάρχει επί 24ώρου βάσης γιατρός και οι εισερχόμενοι είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν και να υπογράφουν την ακόλουθη υπεύθυνη δήλωση που αποκαλύπτει σήμερα το pronews.gr:
Αποτέλεσμα: Στα 21 νέα κρούσματα Covid-19 σε όλη την Ελλάδα ta 9 από αυτά είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης εκ των οποίων τα 4 στο Δήμο Μύκης (πομακοχώρια), 4 στο Δήμο Ξάνθης και 1 στο Δήμο Αβδήρων.
Από τα κρούσματα της Ξάνθης δύο είναι στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου, ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας φοιτητής. Είναι τα πρώτα κρούσματα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.
Ειδικά για το νομό Έβρου, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι Βούλγαροι εποχικοί εργάτες έχουν κατακλύσει την περιοχή, ενώ αντίθετα με ότι διατείνεται η Αθήνα περί «φρουρίου» καθημερινά εισέρχονται 50-100 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι μέχρι να συγχρωτιστούν με τον ντόπιο πληθυσμό.
Τα καφενεία του Εβρου, στα οποία πλέον είναι μόνιμοι θαμώνες οι υπερήλικες που έφυγαν από τα ΚΑΠΗ τα οποία έκλεισαν με κυβερνητική εντολή, είναι ο τόπος συνάντησης, παράνομων μεταναστών και Βούλγαρων εποχικών εργατών. Ολοι οι αλλοδαποί έχουν εισέλθει στην χώρα χωρίς κανέναν έλεγχο και στα καφενεία έρχονται σε επαφή με τις ευπαθείς ηλικιακά ομάδες.
Δικαιολογημένοι λοιπόν οι φόβοι για εισαγόμενη «έκρηξη» στα κρούσματα του κορωνοϊού.