Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα της ελληνικής έρευνας για τον κορωνοϊό με τον τίτλο GRECCO-19.
Η δημοσίευση της εν λόγω μελέτης για την κολχικίνη στο Jama, ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βάζει τους Έλληνες επιστήμονες στον χάρτη των χωρών που αναζητούν τη λύση απέναντι στις θανατηφόρες επιπλοκές του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, στη μελέτη συμμετέχουν 48 ερευνητές από 16 ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και 105 ασθενείς. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δυο ομάδες, με τη μία εξ αυτών να λαμβάνει κολχικίνη, ένα φτηνό και ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, πλέον της βασικής θεραπείας που ακολουθούσε.
GRECCO-19: Πώς αντέδρασαν στην κολχικίνη οι ασθενείς με κορωνοϊό
Ο κ. Στεφανάδης εξήγησε ότι η κολχικίνη μείωσε τους δείκτες φλεγμονής στους ασθενείς με κορωνοϊό. «Το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της -ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή- μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν από covid-19» σημείωσε. Τι σημαίνει αυτό;
Σύμφωνα με τον καθηγητή Στεφανάδη, στην ομάδα των 55 ατόμων που έλαβαν κολχικίνη μόλις ένα χρειάστηκε να διασωληνεθεί. Από την ομάδα των 50 ασθενών στους οποίους δεν χορηγήθηκε κολχικίνη εν τέλει διασωληνώθηκαν οι επτά. Ο κ. Στεφανάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθύμισε ότι το 60% όσων διασωληνόνονται τελικά καταλήγουν από επιπλοκές του κορωνοϊού.
«Φρενάρει» την αναπνευστική ανεπάρκεια η κολχικίνη;
Από την πλευρά του, ο Σπύρος Δευτεραίος, καθηγητής καρδιολογίας, τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη παρουσίασαν λιγότερο συχνά επιδείνωση κατά δύο κλινικές κατηγορίες στην κλίμακα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε (1,8% έναντι 14%)».
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διασωλήνωση (η μεγάλη αναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή) ήταν λιγότερο πιθανή στους ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη όπως εξηγεί. «Η αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 γίνεται σήμερα με αντιικά, ανοσοτροποποιητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η Κολχικίνη ως αντιφλεγμονώδες, έχοντας δράσει αποτελεσματικά στην φλεγμονή που προκαλείται όχι μόνο στο μυοκάρδιο αλλά στο σύνολο του οργανισμού, δίνει περιθώρια στον ανθρώπινο οργανισμό να ανακάμψει από τη λοίμωξη covid-19» αναφέρει και ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος.
Πώς οδηγήθηκαν οι Ελληνες επιστήμονες στην κολχικίνη
Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στη μελέτη GRECCO-19 υποστήριξαν ότι η ιδέα να χρησιμοποιήσουν κολχικίνη προέκυψε όταν έλαβαν τα πρώτα δεδομένα για τη συμπεριφορά του κορωνοϊού και της νόσου Covid-19. Από αυτά τα στοιχεία, όπως λένε, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον «εισβολέα» (o κορωνοϊος που ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο -δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου.
Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και οι θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, όπως να αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο covid-19.
Θα εξεταστεί και ως προφυλακτική αγωγή
Ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης σημείωσε ότι «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιορίζεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος, όταν το φάρμακο χορηγηθεί -προληπτικά- με την εμφάνιση των πρώτων ήπιων συμπτώματα. Ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Το αν μπορεί να χορηγηθεί και να δράσει αποτελεσματικά στην αρχή της νόσου θα το γνωρίζουμε το φθινόπωρο».
Αν αποδειχθεί ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό από την αρχή της νόσου, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος, «ανοίγει και το ενδεχόμενο της προληπτικής χορήγησης του σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (υγειονομικοί κ.ά.) ως προφυλακτική αγωγή».
Το διεθνές δίκτυο που «ζυγίζει» την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης
Να σημειωθεί ότι η αρχική σύλληψη της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas Clinical and Research Hospital), την Ισπανία (Hospital Universitario y Politécnico La Fe, Valencia) και τις ΗΠΑ (Yale University, Icahn School of Medicine at Mount Sinai) – συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς.
Αρχικός σκοπός ήταν να ενταχθούν ασθενείς σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες και το σύντομο χρονικό ορίζοντα, τελικά αυτό έγινε εφικτό μόνο στην Ελλάδα. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 70 επιστήμονες από 16 κέντρα στη χώρα μας, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.