Τα αντηλιακά, όπως άλλωστε όλα τα προϊόντα, δεν έχουν τυχαία ημερομηνία λήξης. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι τρία χρόνια, αλλά αυτό ισχύει μόνο εάν δεν είναι ανοιγμένα.

Το ληγμένο αντηλιακό μπορεί να σου προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι νομίζεις. Από τη στιγμή που το προϊόν θα εκτεθεί στον αέρα ή και τα χέρια σου αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη φθορά του και θα πρέπει να σταματήσεις να το χρησιμοποιείς.

Ο αέρας οξειδώνει τη σύσταση του αντηλιακού και τα φίλτρα παύουν να είναι αποτελεσματικά, ενώ τα χέρια σου μεταφέρουν βακτήρια που μολύνουν τη φόρμουλα. Η προστασία που σου παρέχει, λοιπόν, μειώνεται δραστικά. Εάν το έχεις φυλάξει σε μέρος με πολλή ζέστη, όπως για παράδειγμα το μπάνιο ή το αυτοκίνητό σου, φθείρεται ακόμα πιο γρήγορα.

Σε αυτήν την περίπτωση έχεις στα χέρια σου ένα επικίνδυνο κοκτέιλ πολλαπλασιασμένων βακτηρίων και φίλτρων, που δεν σε προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, ίσα ίσα θέτουν την υγεία σου σε κίνδυνο.

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις σε ένα ληγμένο αντηλιακό είναι αλλαγή στη σύστασή του. Μπορεί να έχει πήξει, να έχει δημιουργήσει μάζες ή να έχει γίνει πολύ υδαρό. Τα λευκά αντηλιακά μπορεί να έχουν κιτρινίσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί η αλλοίωση στη σύσταση να συνοδεύεται από μυρωδιά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν είναι, λοιπόν, δύσκολο να καταλάβεις ένα ληγμένο αντηλιακό. Οι περιπτώσεις που μια επιδερμίδα αντιδράει στα αλλοιωμένα συστατικά (ερεθισμοί, σπυράκια κ.λπ.) είναι λίγες, αλλά είναι προτιμότερο να μη το ρισκάρεις, τσεκάροντας πάντα την κατάστασή του πριν το χρησιμοποιήσεις στο σώμα σου.