Η πρώτη, έστω και δημοσιογραφική έρευνα σχετικά, με τα αποτελέσματα του lockdown στην υγεία των ανθρώπων, έδειξε πως σε 5 πολιτείες (4 από τις οποίες ελέγχουν Δημοκρατικοί και επέβαλαν lockdown) στις ΗΠΑ σημειώθηκαν τουλάχιστον 17.000 πλεονάζοντες θάνατοι, με τους 8.300 αυτών να προέρχονται από καρδιακές παθήσεις, ανθρώπων που δεν μπορούσαν ή φοβόντουσαν να λάβουν θεραπεία λόγω του κορωνοϊού.
Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ο Ντόναλντ Τραμπ τέθηκε από την πρώτη στιγμή κατά του ολικού lockdown και καλούσε τους Δημοκρατικούς κυβερνήτες σε άνοιγμα των πολιτειών.
Η Washington Post κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από ανάλυση των στοιχείων για το διάστημα από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Μαΐου, με τη χρήση μοντέλου που είχε αναπτυχθεί από το πανεπιστήμιο Yale. Από αυτή προέκυψε ότι η κυριότερη αιτία των πλεοναζόντων θανάτων ήταν οι καρδιακές παθήσεις.
Σύμφωνα με αυτή την ανάλυση, σε πέντε πολιτείες που επλήγησαν σφοδρά από τον κορωνοϊό υπήρξαν 8.300 περισσότεροι θάνατοι από καρδιακά προβλήματα σε σύγκριση με αυτούς που καταγράφονται συνήθως αυτούς τους μήνες. Πρόκειται για αύξηση περίπου 27% σε σύγκριση με τον μέσο όρο.
Αυτή η αύξηση είχε ως αποτέλεσμα το Ιλινόις, η Μασαχουσέτη, το Μίσιγκαν, το Νιου Τζέρσι και η Νέα Υόρκη να καταγράψουν συνολικά 75.000 πλεονάζοντες θανάτους αυτή την περίοδο, 17.000 περισσότερους από αυτούς που αποδίδονται επίσημα στον κορωνοϊό.
H ανάλυση δείχνει ότι πολλοί ασθενείς που έπασχαν από σοβαρά προβλήματα υγείας πέθαναν επειδή υπήρξε καθυστέρηση στην περίθαλψή τους ή επειδή δεν πήγαν σε νοσοκομείο, καθώς εξαπλωνόταν ο κορωνοϊός.
Συνήθως οι καρδιακές παθήσεις είναι η κορυφαία αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Αλλά τους πρώτους μήνες της πανδημίας οι ασθενείς με καρδιά, καρκίνο, εγκεφαλικά σχεδόν εξαφανίστηκαν από κάποια νοσοκομεία της χώρας. Τώρα, με την ανάλυση της εφημερίδας, επιβεβαιώνονται οι φόβοι των ειδικών ότι πολλοί πέθαναν επειδή δεν πήγαν στο νοσοκομείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15 Μαρτίου έως τις 23 Μαΐου οι επισκέψεις στα επείγοντα μειώθηκαν κατά 23% για περιπτώσεις εμφραγμάτων, κατά 20% για εγκεφαλικά και κατά 10% για περιστατικά υπεργλυκαιμίας, σε σύγκριση με τις προηγούμενες 10 εβδομάδες, σύμφωνα με έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.
Όμως, οι καρδιακές παθήσεις δεν ήταν η μόνη αιτία των πλεοναζόντων θανάτων. Σύμφωνα με την ανάλυση της Washington Post, πάνω από 1.300 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με διαβήτη, ενώ άλλες τόσες περιπτώσεις αφορούσαν άτομα που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί και η ανησυχία που εξέφρασε πρόσφατα ο επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.
Ο Νόρμαν Σάρπλες εκτίμησε ότι εξαιτίας των καθυστερήσεων στις διαγνώσεις και τις θεραπείες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μπορεί να υπάρξουν χιλιάδες πλεονάζοντες θάνατοι από καρκίνο τα επόμενα χρόνια.
Μάλιστα στις ΗΠΑ, ακόμα και στις Δημοκρατικές πολιτείες τα lockdown ήταν πολύ πιο χαλαρά από ότι στην Ευρώπη, άραγε στην Ελλάδα με τον γερασμένο πληθυσμό ποιες ήταν οι πραγματικές επιπτώσεις και τα πραγματικά θύματα του lockdwon;
Κι αυτά χωρίς φυσικά να λαμβάνουμε υπόψιν τα θύματα της οικονομικής κρίσης που έρχεται.