Στη μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, Νίκος Παπαευσταθίου, αναφέρθηκε αρχικά στο γηρασμένο στόλο που διαθέτουν, εξηγώντας: «Τα οχήματα μπορεί να είναι παλιάς τεχνολογίας, καθώς τα περισσότερα ξεπερνούν τη δεκαετία, αλλά είναι αξιόμαχα και καλά συντηρημένα. Σίγουρα χρειαζόμαστε καινούρια οχήματα. Σίγουρα προσπαθούμε να ανανεώσουμε τον εξοπλισμό μας και σε ένα μεγάλο βαθμό το πετυχαίνουμε μέσω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των περιφερειών».
Όπως πρόσθεσε, συνολικά από το στόλο του ΕΚΑΒ, πανελλαδικά λείπουν 500-600 οχήματα. Συνολικά στους δρόμους της χώρας κινούνται 1.200 ασθενοφόρα, αλλά τουλάχιστον οι περιφέρειες έχουν εντάξει στη συντριπτική πλειονότητά τους στα προγράμματά τους την προμήθεια ασθενοφόρων. «Δυστυχώς, όμως, οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες και όλοι προσπαθούμε να τις επιταχύνουμε για να προμηθευτούμε οχήματα», παραδέχθηκε.
Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στάθηκε και σε ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αναδείχθηκε με τη ραγδαία εξάπλωση του COVID-19 και τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν και αφορά στην αλόγιστη χρήση των υπηρεσιών του ΕΚΑΒ από το κοινό. Όπως εξήγησε, υπάρχει ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για τη διαχείριση ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών κορωνοϊού από τους επαγγελματίες Υγείας, αλλά και τα στελέχη των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων και υπηρεσιών της νησιωτικής χώρας.
Το πρόγραμμα ελέγχου ετοιμότητας, εκπαίδευσης και ασκήσεων «ΕΚΑΒ be S.A.F.E.» ξεκίνησε στις 26 Μαΐου σε περίπου πενήντα νησιά και αυτήν τη στιγμή συνεχίζεται και σε άλλους νευραλγικούς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Χαλκιδική, ενώ στα μέσα του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει και στην Κρήτη.
«Έχουμε ενισχύσει τις νησιωτικές και όλες τις τουριστικές περιοχές. Έχουμε φροντίσει να εκπαιδεύσουμε τόσο το δικό μας το προσωπικό όσο και το προσωπικό των υγειονομικών σχηματισμών της περιφέρειας, έτσι ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο το επιβεβαιωμένο περιστατικό, μέχρις ότου να μπορέσουμε να το διακομίσουμε. Πάντα όμως με μία επισήμανση και έναν σημαντικό αστερίσκο: για να μπορέσουμε να είμαστε επιτυχημένοι σε αυτό που θα κάνουμε θα πρέπει να έχουμε οπωσδήποτε την κοινωνική συνεργασία όλων μας, τήρηση μέτρων κ.λπ.», συμπλήρωσε ο Νίκος Παπαευσταθίου.