Το φαρμακείο των διακοπών θα πρέπει να είναι ενισχυμένο φέτος, καθώς όπως συνιστά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να έχει και χειρουργικές ή υφασμάτινες μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μίας χρήσης, τα οποία δεν κρίνονταν απαραίτητα τα προηγούμενα χρόνια.
Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα δεδομένα κι έφερε νέες συνήθειες όχι μόνο στην καθημερινότητά μας, αλλά και στις θερινές διακοπές μας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιο Ευγενίδη, καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και στις καλοκαιρινές εξορμήσεις σας χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά και γάντια μίας χρήσης.
Από το φαρμακείο των διακοπών δεν πρέπει να λείπουν το αντηλιακό για πρόσωπο και σώμα και μια κρέμα ενυδατική ή καταπραϋντική για τα εγκαύματα. «Δυστυχώς τελευταία έχουν αυξηθεί τα εγκαύματα από τον ήλιο. Πολλοί άνθρωποι έρχονται στα φαρμακεία μας έχοντας καεί και ζητώντας κάποιο προϊόν να τους ανακουφίσει», ανέφερε σχετικά ο γραμματέας του ΦΣΘ, Αργύριος Αγυρόπουλος.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των διακοπών, οι εκδρομείς θα πρέπει να εφοδιαστούν με ένα καλό εντομοαπωθητικό, μία αντιισταμινική κρέμα, τζελ ή στικ για τα τσιμπήματα από μέλισσες ή από επαφή με μέδουσες και φυτά. Επιπλέον, θα πρέπει να έχουν υλικά για την περιποίηση των τραυμάτων, όπως βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο και αποστειρωμένες γάζες, υποαλλεργικούς αυτοκόλλητους μικροεπιδέσμους, υποαλλεργικές αυτοκόλλητες ταινίες, αντιβιοτική σκόνη και αλοιφή, ακόμα και αυτοκόλλητα ράμματα.
Καλό θα είναι, ακόμα, είναι να εφοδιαστούν με παυσίπονα ή αντιπυρετικά χάπια, ενώ για να αντιμετωπίσουν ενοχλήματα όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, εμετό, δυσπεψία και πόνο θα πρέπει πριν από την αναχώρησή τους να συμβουλευτούν το φαρμακοποιό τους. Σε περίπτωση μεγάλου ή δύσκολου ταξιδιού, καλό θα είναι να έχουν μαζί τους και κάποιο σκεύασμα για τη ναυτία.
«Φροντίστε να έχετε μαζί σας οφθαλμικές σταγόνες για τον ερεθισμό από τη θάλασσα ή το νερό της πισίνας και τσιμπιδάκι φρυδιών το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήσετε για να βγάλετε αγκάθια από αχινούς ή κεντρί μέλισσας», συμπλήρωσε ο Διονύσιος Ευγενίδης, για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Ιδιαίτερη προσοχή απαιτούν η μεταφορά και η αποθήκευση των φαρμάκων. Όσα χρειάζονται ψυγείο πρέπει να μεταφέρονται σε τσάντα στην οποία έχουν τοποθετηθεί παγοκύστες».