Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, τουλάχιστον μια φορά, μας έχει συμβεί να σηκωθούμε απότομα σε όρθια στάση και να νιώσουμε ξαφνική ζάλη.
Αν αναρωτιέστε τι είναι αυτό που την προκάλεσε, η απάντηση είναι από κάτι απλό έως ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Δείτε παρακάτω τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα σας, όταν νιώθετε ότι γύρω σας όλα γυρίζουν:
Ορθοστατική υπόταση: Η υπόταση είναι η κάτω του φυσιολογικού αρτηριακή πίεση και μία από τις αιτίες ξαφνικής ζάλης όταν είστε ξαπλωμένοι ή κάθεστε και σηκωθείτε απότομα. Εκδηλώνεται λόγω του ότι συμβαίνει το εξής: Τη στιγμή εκείνη το αίμα κυλά προς τα πόδια και μακριά από τον εγκέφαλο. Η καρδιά για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, χτυπά πιο γρήγορα και τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται.
Η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει αμέσως και το αίμα στέλνεται προς τον εγκέφαλο. Αν όμως η αντίδραση αυτή καθυστερήσει για οποιονδήποτε λόγο, ελαττώνεται για λίγο η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και προσωρινά προκαλείται ζάλη. Για να το αποφύγετε, πάρτε το χρόνο σας και αλλάζετε θέσεις πριν σηκωθείτε.
Αφυδάτωση: Ακόμη και η ελαφριάς μορφής αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ζάλη, καθώς επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος. Η έλλειψη ενυδάτωσης μπορεί να προκαλέσει γρήγορη πτώση της αρτηριακής πίεσης η οποία με τη σειρά της προκαλεί ζάλη.
Υπερβολική δόση καφεΐνης: Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης και συγκεκριμένα πάνω από 400 mg που είναι το επιτρεπόμενο όριο, μπορεί να προκαλέσει ζάλη. Η καφεΐνη ανήκει στις διεγερτικές ουσίες, οι οποίες περιορίζουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.
Κρίση πανικού: Όλοι βιώνουμε έντονο άγχος κάποιες φορές, αν όμως συνοδεύεται από ζάλη, ίσως πρόκειται για κρίση πανικού ή αγχώδη διαταραχή. Ένας λόγος είναι ότι τόσο μια κρίση πανικού, όσο και άλλες αγχώδεις διαταραχές προκαλούν αύξηση των παλμών της καρδιάς και δυσκολία στην αναπνοή, συμπτώματα που οδηγούν σε ζάλη.
Ταχύπνοια: Όταν αναπνέετε γρήγορα και βαθιά, όπως συμβαίνει σε καταστάσεις έντονου άγχους ή πανικού, μειώνονται τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα και το αίμα δεν μεταφέρει σωστά οξυγόνο στα άκρα με αποτέλεσμα να προκαλείται ζάλη. Η ταχύπνοια μπορεί να είναι σύμπτωμα αιμορραγίας, καρδιοπάθειας ή πνευμονοπάθειας ή λοίμωξης.
Διάσειση: Αν χτυπήσατε πρόσφατα το κεφάλι σας, η ζάλη είναι σημάδι ότι μπορεί να έχετε πάθει διάσειση. Ένα χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, γι’ αυτό πρέπει να αξιολογείται από γιατρό. Μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμα και εβδομάδες για να ανακάμψετε από μια διάσειση.
Μόλυνση μέσου ωτός: Όταν μολύνεται το αυτί, λόγω κρυολογήματος, αλλεργίας ή λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, συσσωρεύεται πύον και βλέννα πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να προκαλείται ίλιγγος και αίσθημα απώλειας της ισορροπίας. Τότε το άτομο αισθάνεται ζάλη.
Ανεπάρκεια θειαμίνης: Τα χαμηλά επίπεδα θειαμίνης ή βιταμίνης Β1, αποτελεί αιτία ζάλης. Ο λόγος είναι ότι το συγκεκριμένο στοιχείο βοηθά στη διατήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Η ανεπάρκειά της οδηγεί σε αδυναμία και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.
Με την πάροδο του χρόνου, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β1 μπορεί να οδηγήσει σε υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, μία νόσο στην οποία ο καρδιακός μυς (μυοκάρδιο) γίνεται ασυνήθιστα παχύς (υπερτροφικός). Ο παχύτερος καρδιακός μυς δυσκολεύει το έργο της καρδιάς να αντλήσει το αίμα από και προς όλα τα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, προκαλώντας ζάλη.