Σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Ινστιτούτο Αναπνευστικών Ασθενειών, διαπιστώθηκε πως η διατροφή μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες ώστε να κρατήσουμε τους πνεύμονές μας σε καλή κατάσταση.
Το πόρταλ του νοσοκομείου παίδων «Rady», στο Σαν Ντιέγκο ισχυρίζεται ότι αναπνέουμε σχεδόν 20.000 φορές τη μέρα, ενώ σε ηλικία 70 ετών θα έχουμε αναπνεύσει συνολικά στη ζωή μας περίπου 600 εκατομμύρια φορές. Στο πλαίσιο αυτό, η φροντίδα των πνευμόνων μας κρίνεται απαραίτητη για να έχουμε μια καλή ποιότητα ζωής.
Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι έξι κατηγορίες τροφίμων που καλό είναι να αποφεύγουμε ώστε να προφυλάξουμε την υγεία του αναπνευστικού μας συστήματος:
- Όξινα τρόφιμα και ποτά
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας Πνευμόνων, οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα πνευμονολογικής φύσεως θα πρέπει να αποφεύγουν όλα τα είδη όξινων τροφίμων καθώς η καούρα αυξάνει τα συμπτώματα αναπνευστικών ασθενειών.
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν: χυμοί φρούτων, ζεστές σάλτσες και καφές τα οποία συχνά προκαλούν καούρες.
- Αναψυκτικά και ανθρακούχα ποτά
Τα ανθρακούχα ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θερμίδες και υδατάνθρακες. Αυτά τα τρία συστατικά είναι επιβλαβή για την υγεία, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους.
- Αλατισμένα φαγητά
Το αλάτι στο φαγητό είναι απαραίτητο κυρίως γιατί βελτιώνει τη γεύση σε ότι μαγειρεύουμε. Ωστόσο, το πολύ αλάτι μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα.
- Αλλαντικά
Μια μελέτη του Ευρωπαϊκού Περιοδικού για το αναπνευστικό σύστημα τονίζει ότι η κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να συνδέεται με αναπνευστικά προβλήματα.
- Οπωροκηπευτικά λαχανικά
Αν και γενικά τα λαχανικά κάνουν καλό στην υγεία φαίνεται πως ορισμένα οπωροκηπευτικά επηρεάζουν αρνητικά τους πνεύμονες. Τέτοια είναι: το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι.
- Τηγανιτό φαγητό
Όπως αναμενόταν, το τηγανιτό φαγητό δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Η αυξημένη κατανάλωση τηγανητών μπορεί να προκαλέσει αύξηση του βάρους και συνεπακόλουθη πίεση στη λειτουργία των πνευμόνων.