ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Τα 3+1 «κενά ασφαλείας» της χώρας μας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό – Έρχονται πιο αυστηρά τεστ

Τα 3+1 «κενά ασφαλείας» της χώρας μας στη «μάχη» με τον κορωνοϊό – Έρχονται πιο αυστηρά τεστ

Όπως όλα δείχνουν, η εφαρμογή των μέτρων ελέγχου για τον νέο κορωνοϊό, αποτελούν δύσκολη εξίσωση για τις αρµόδιες ελεγκτικές Αρχές. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι τα «κενά ασφαλείας» στις εισόδους της χώρας, στα νησιά αλλά και στη διενέργεια των εργαστηριακών ελέγχων κινητοποίησαν την κυβέρνηση, η οποία και κατ’ επέκταση, σήµανε «κόκκινο» συναγερµό.

​Γι’ αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να µιλήσει για «ζητήµατα εφαρµογής του πλαισίου που υπάρχει σήµερα» και να προχωρήσει στην αυστηροποίηση των ελέγχων και στην αύξηση των τεστ.

Ωστόσο, τα προβλήµατα εξακολουθούν να υπάρχουν και να δυσκολεύουν τον έλεγχο των νέων κρουσµάτων κορωνοϊού στη χώρα µας. Γι’ αυτό και θεωρείται σφόδρα πιθανό να εφαρµοσθούν ακόµη αυστηρότερα µέτρα τις επόµενες εβδοµάδες, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει κατακόρυφη αύξηση των κρουσµάτων στη χώρα µας.

​Μεταξύ των προβληµάτων που καταγράφονται στην ασφάλεια αλλά και στον γενικότερο έλεγχο των περιστατικών και προκαλούν περαιτέρω προσκόµµατα στην τουριστική κίνηση είναι:

1. Σηµαντικές καθυστερήσεις στα αεροδρόµια και στις άλλες πύλες εισόδου λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας καταγραφής των τουριστών από τα ειδικά κλιµάκια του ΕΟΔΥ και της λήψης δειγµάτων σιέλου. Μέχρι πριν από λίγα 24ωρα, όσοι υπόκειντο στο εργαστηριακό τεστ έπρεπε να προσκοµίζουν και τον κώδικά τους από το PLF (Passenger Locator Form) που διαθέτουν όλοι οι τουρίστες, αφού συµπληρώνουν υποχρεωτικά µία ειδική φόρµα 24 ώρες πριν έρθουν στη χώρα µας. Ο κώδικας αυτός αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία των επιβατών καταγράφονταν ακόµη και στον ∆ιεθνή Αερολιµένα της Αθήνας µε το χέρι. Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών άρχισε να χρησιµοποιείται πλέον -τουλάχιστον στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»- ένα ηλεκτρονικό σύστηµα, που σκανάρει τα PL. Ο ΕΟ∆Υ ευελπιστεί µε την ψηφιοποίηση της διαδικασίας να µειωθούν οι χρόνοι καταγραφής και να αγγίξουν το 90% σε ό,τι αφορά στην ανταπόκριση και τη διευθέτηση του κάθε επιβάτη που περνά από τεστ.

2. Η «µαύρη τρύπα» στους ελέγχους καταγράφεται κυρίως στα νησιά, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους επιστήµονες. Ειδικά στα αεροδρόµια των µικρών νησιών φαίνεται ότι τα µέτρα ελέγχου είναι µάλλον δύσκολο να εφαρµοστούν. Και αυτό διότι οι εργαστηριακοί έλεγχοι που πραγµατοποιούνται είναι εξαιρετικά περιορισµένοι εξαιτίας του υψηλού κόστους. Αλλά το πρόβληµα δεν εστιάζεται µόνο εκεί. Ζήτηµα υπάρχει και µε τους µοριακούς αναλυτές που έχουν προµηθευτεί για τα νησιά τα αρµόδια υπουργεία.

Σε αρκετά νησιά, όταν λαµβάνονται πολλά δείγµατα από τα αεροδρόµια και αυτά δεν µπορούν να εξετασθούν στις τοπικές µονάδες υγείας, που ούτως ή άλλως δεν έχουν µεγάλες δυνατότητες, τότε αποστέλλονται στην Αθήνα. Οµως στην περίπτωση αυτή για τα αποτελέσµατα απαιτούνται περίπου 48 ώρες. Εξάλλου η µεταφορά των δειγµάτων από τα νησιά στην πρωτεύουσα είναι έτσι κι αλλιώς µια χρονοβόρα διαδικασία. Και εκεί ξεκινά το πρόβληµα.

Ενώ οι τουρίστες -θεωρητικά- µέχρι να βγει το αποτέλεσµα του τεστ θα πρέπει να είναι περιορισµένοι στα καταλύµατά τους, εκείνοι κινούνται κανονικά στις νησιωτικές περιοχές όπου έχουν µεταβεί για διακοπές, για 48 ώρες, µέχρι να βγει το αποτέλεσµα του τεστ. Ολα αυτά την ώρα όµως που τα νησιά δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό στους ελεγκτικούς µηχανισµούς ώστε να εντοπισθούν όσοι δεν µένουν εσώκλειστοι και παρανοµούν. Συνέπεια, όµως, είναι να αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, εάν ανάµεσά τους υπάρχει θετικό κρούσµα.

3. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι και τα συστήµατα διεξαγωγής των τεστ, οι µοριακοί αναλυτές δηλαδή, που έχουν αγοραστεί για τα νησιά δεν έχουν µεγάλη δυνατότητα παραγωγής πολλών εργαστηριακών αποτελεσµάτων. Οπως σηµειώνει σε Κυριακάτικη εφημερίδα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και µέλος της επιτροπής των εµπειρογνωµόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος: «Γίνεται µια τεράστια προσπάθεια για επέκταση των δυνατοτήτων σε µοριακό έλεγχο και ελπίζουµε ότι σύντοµα θα αποκατασταθούν οι όποιες καθυστερήσεις παρατηρούνται».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

4. Οι τουρίστες, από την πλευρά τους, δεν φαίνεται να τηρούν µε µεγάλη ευχαρίστηση το πρωτόκολλο που επιχειρεί να εφαρµόσει η χώρα µας. Κάτι βέβαια που δικαιολογείται αν σκεφτεί κανείς ότι βρίσκονται συνήθως για ολιγοήµερες διακοπές στην Ελλάδα. Είναι ενδεικτικό ότι ένα από τα µεγάλα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι ειδικοί του ΕΟ∆Υ όταν αναζητούν τα… ίχνη κάποιου επισκέπτη είναι ότι συνήθως εκείνος δεν ανταποκρίνεται στις τηλεφωνικές κλήσεις. Και αυτό διότι τις περισσότερες φορές όταν παρουσιάζεται το πρόβληµα της αναζήτησης ενός τουρίστα, εκείνος έχει δώσει είτε λανθασµένο τηλεφωνικό αριθµό είτε απλά δεν απαντά στις κλήσεις. Γεγονός όµως που δυσχεραίνει ακόµη περισσότερο την ανεύρεση πιθανών ύποπτων κρουσµάτων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.