Οι ωμές τροφές παρά τα πολλά οφέλη τους μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση και δηλητηρίαση.
Ό,τι και να γίνει ποτέ μην επιχειρήσετε να καταναλώσετε ωμά τα παρακάτω:
Ζύμες
Πολλές φορές ο κόσμος δοκιμάζει ωμές τις γλυκές ζύμες επειδή έχουν ζάχαρη και πολύ νόστιμα υλικά (ας μη ξεχνάμε πόσο νόστιμη είναι η ωμή ζύμη του κέικ) αλλά κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο καθώς μπορεί να περιέχει αυγά, τα οποία ενοχοποιούνται συχνά για σαλμονέλα ενώ το αλεύρι μπορεί να περιέχει επιβλαβή στελέχη βακτηρίων όπως το E.coli!
Πατάτες
Οι ωμές πατάτες παράγουν σολανίνη, ένα τοξικό αλκαλοειδές που μπορεί να προκαλέσει ναυτία, διάρροια, πονοκέφαλο και νευρολογικά προβλήματα. Αν οι πατάτες σας έχουν πάρει πράσινο χρώμα κάτω από τη φλούδα πετάξτε τις! Εκτός αυτού οι ωμές πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο ο οργανισμός δεν μπορεί να διασπάσει εύκολα και να πονέσει το στομάχι σας.
Χοιρινό
Χάρη στη νομοθεσία για την παραγωγή χοιρινού κρέατος, οι κίνδυνοι που συνδέονται με το μη μαγειρεμένο χοιρινό, έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Στο κρέας όμως μπορούν να βρεθούν παράσιτα όπως η Trichinella spiralis.
Κόκκινα φασόλια
Να βράζετε πολύ καλά τα φασόλια που θα φάτε καθώς υπάρχει μέσα τους η φυτοαιμαγλουτινίνη η οποία μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα ανάλογα με αυτά της τροφικής δηλητηρίασης.