Το κάλιο συμβάλλει σημαντικά στην υγεία, αλλά όπως το ασβέστιο και το νάτριο βρίσκεται σε συγκεκριμένες τροφές.
Εκτός του ότι βοηθά στην αρτηριακή πίεση και την καρδιά, χρειάζεστε κάλιο και για την καλή υγεία των μυών, όπως και για τα νεύρα σας, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν καλά. Πολλά από τα τρόφιμα που τρώτε περιέχουν κάλιο, εμείς σας αναφέρουμε αυτά που περιέχουν το περισσότερο…
Φρούτα: Μπανάνες, πορτοκάλια, πεπόνια, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ.
Αποξηραμένα φρούτα: Δαμάσκηνα, σταφίδες, χουρμάδες.
Χυμοί: Πορτοκαλιού, ντοματοχυμός, δαμάσκηνου, βερίκοκου, γκρέιπφρουτ.
Λαχανικά: Μαγειρεμένο σπανάκι, μαγειρεμένο μπρόκολο, πατάτες, γλυκοπατάτες, μανιτάρια, αρακάς, αγγούρια, κολοκυθάκια, μελιτζάνα, κολοκύθες, φυλλώδη λαχανικά.
Γαλακτοκομικά: Γάλα, γιαούρτι.
Όσπρια: Φασόλια, σόγια, φακές.
Άλλες τροφές με κάλιο: Ξηροί καρποί, κρέας και πουλερικά, καφέ και άγριο ρύζι, δημητριακά πίτουρου, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης.
Συνιστάται να λαμβάνετε 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου κάθε ημέρα. Οι ανάγκες σας, όμως, μπορεί να είναι διαφορετικές εάν έχετε νεφρική νόσο. Μερικά άτομα με νεφρική νόσο θα πρέπει να λαμβάνουν λιγότερο κάλιο από τα 4.700 mg. Εάν οι νεφροί σας δεν λειτουργούν καλά είναι πιθανό να συσσωρευτεί κάλιο στον οργανισμό σας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νευρικά και μυϊκά προβλήματα.