Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η καθηγήτρια Όλγκα Κάρποβα, επικεφαλής του Τμήματος ιολογίας της Βιολογικής Σχολής του MSU, οι ιολόγοι στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας (MSU) εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης ενός εποχιακού εμβολίου για την παράλληλη καταπολέμηση τόσο του κορωνοϊού όσο και της γρίπης.
«Ναι, φυσικά, και έχουμε ήδη προτείνει αυτήν την επιλογή. Μπορούμε να κάνουμε ένα εποχικό (εμβόλιο). Εάν, και αυτό είναι πολύ πιθανό, ο κορωνοϊός παραμείνει μαζί μας τουλάχιστον για αρκετές εποχές, τότε είμαστε έτοιμοι.
Έχουμε τα (δομικά στοιχεία) και, επιπλέον, έχουμε ήδη ασχοληθεί με την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της γρίπης. Δηλαδή, μπορούμε κυριολεκτικά… να βάλουμε τα δομικά στοιχεία μαζί και να έχουμε ένα τέτοιο εμβόλιο», δήλωσε η Κάρποβα, απαντώντας στο ερώτημα για το αν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ταυτόχρονα μια ουσία που επιτρέπει τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και του κορωνοϊού.
Πρόσθεσε επίσης ότι σε περίπτωση έγκρισης της χρηματοδότησης, το εμβόλιο κατά πολλαπλών στελεχών κορωνοϊών – πολυδύναμο εμβόλιο – στο οποίο εργάζεται το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας μπορεί να απέχει περίπου έξι μήνες από τις κλινικές δοκιμές.
«Έχουμε ένα πολυδύναμο εμβόλιο, δηλαδή έχουμε καθολικά αντιγόνα που – ελπίζω, δεν έχω ακόμη ακριβή δεδομένα – να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του ακόμη και με κάποιες γενετικές αλλαγές στον ιό», δήλωσε η ίδια.
Ωστόσο, η Κάρποβα εξήγησε ότι τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα των πειραμάτων του MSU δεν είναι ακόμη γνωστά, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να μην φτάσουν καν στο προκλινικό στάδιο εάν διαπιστωθούν επιβλαβείς πτυχές σε αυτό.
Στις 11 Αυγούστου, η ρωσική κυβέρνηση καταχώρησε επίσημα το Sputnik V ως το πρώτο εμβόλιο στον κόσμο κατά της COVID-19.
Αν και το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και συγκεκριμένα στην τρίτη και τελευταία φάση κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ρώσοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι είχε αποδείξει την ικανότητα να παράγει σταθερή ανοσία έναντι του κορωνοϊού.