Οι ειδικοί για την αντιμετώπιση των ιών συστήνουν διατροφή με άφθονη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, σπόρων, ξηρών καρπών, δημητριακών και ψαριών για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι καλύτερες διατροφικές επιλογές υπό τον φόβο νόσησης από ιούς, όμως, βοηθούν στην αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων υγείας, όπως οι αιμορροΐδες και οι πρωκτικές ραγάδες. Και αυτό διότι μια τέτοια διατροφή προστατεύει από τη δυσκοιλιότητα, την κύρια δηλαδή αιτία των δύο αυτών παθήσεων.

«Παλαιότερα πιστεύαμε ότι η διατροφή επηρεάζει μόνο στην υγεία του πεπτικού, αλλά υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι έχει ευρύτερο αντίκτυπο. Και αυτό διότι από αυτήν εξαρτάται η ανάπτυξη και συντήρηση ενός υγιούς εντερικού μικροβιώματος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην ομοιόσταση του ανοσοποιητικού. Είναι τεκμηριωμένο ότι άνθρωποι που υποσιτίζονται, όπως συμβαίνει συχνά σε ηλικιωμένους, είναι πιο ευάλωτοι σε μολυσματικές ασθένειες. Σε σύγκριση με τους νεότερους, είναι πιθανότερο να προσβληθούν ή να πεθάνουν από αυτές. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις (όπως είναι η COVID-19 που προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2), αποτελούν αιτίες θανάτου σε άτομα άνω των 65 ετών παγκοσμίως», επισημαίνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και μας εξηγεί:

«Πολλές μελέτες σε όλο τον κόσμο την τελευταία δεκαετία μας έδωσαν μια εικόνα για το ρόλο που διαδραματίζουν τα βακτήρια στη γενική υγεία και ευεξία μας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των τροφών που λαμβάνονται τόσο διαφορετικά είναι τα βακτήρια στο έντερο. Τα διαφορετικά βακτήρια προτιμούν διαφορετικές πηγές τροφής, οπότε όσο μεγαλύτερη ποικιλία έχει η διατροφή μας τόσο πιθανότερο είναι να παρέχεται τροφή σε αυτά τα διαφορετικά βακτήρια».

Η κακή διατροφή βλάπτει το εντερικό μικροβίωμα

Αλλά όπως μια υγιεινή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να ενισχύσουμε την υγεία του εντέρου μας, έτσι μια κακή διατροφή μπορεί να βλάψει το εντερικό μικροβίωμα. Για παράδειγμα, η πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα διατροφή προσφέρει ελάχιστες ίνες στον οργανισμό. Το μεγαλύτερο μέρος της απορροφάται στο λεπτό έντερο, δεν φτάνει καν στο παχύ έντερο, οπότε αποκλείεται η ανάπτυξη σε αυτό καλών βακτηρίων, εκείνων δηλαδή που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία.

Υπάρχουν, βέβαια, ορισμένοι άνθρωποι που για διάφορους λόγους δεν μπορούν να ακολουθήσουν μια πολυποίκιλη διατροφή, με πολλές ίνες, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά.

Σύμφωνα με τον Δρ. Ξιάρχο, Δ/ντη Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, γι’ αυτούς τα προϊόντα που περιέχουν προβιοτικά, δηλαδή ειδικούς μικροσκοπικούς οργανισμούς, και βελτιώνουν την εντερική χλωρίδα είναι μια εναλλακτική λύση.

Τα οφέλη των προβιοτικών

Το εμπόριο βρίθει από προβιοτικά γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως τα ρευστά όξινα γάλατα. Τα προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το κεφίρ, έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των ολοένα αυξανόμενων στοιχείων που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν τείνουν να έχουν πιο υγιή εντερικό μικροβίωμα.

Η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος όμως, πέρα από την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, η οποία αποτελεί την πηγή πρόκλησης ή επιδείνωσης πολλών παθήσεων, από τις σοβαρότερες μέχρι τις πιο εύκολα αντιμετωπίσιμες, όπως οι αιμορροΐδες και οι πρωκτικές ραγάδες.

«Πράγματι οι αιμορροΐδες και οι πρωκτικές ραγάδες προκαλούνται κυρίως από τη δυσκοιλιότητα. Η προσπάθεια για κένωση του εντέρου μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των φλεβών στον πρωκτό και το ορθό. Αυτές οι πρησμένες φλέβες, οι αιμορροΐδες δηλαδή, άλλοτε είναι ασυμπτωματικές και άλλοτε μπορούν να γίνουν αιτία ερεθισμού ή φαγούρας γύρω από τον πρωκτό, δυσφορίας, τοπικού πόνου, ή/και αιμορραγίας. Όταν αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα δεν υποχωρούν με συντηρητικά θεραπευτικά μέσα, αντιμετωπίζονται χειρουργικά, με σύγχρονες και ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους, που είναι απολύτως ανώδυνες. Η καθοδηγούμενη με υπέρηχο απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών είναι η πλέον ασφαλής, που ολοκληρώνεται σε 30 λεπτά!», σημειώνει ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η δεύτερη πάθηση, η πρωκτική ραγάδα, είναι ένα μικρό σκίσιμο στον πρωκτικό ιστό, η οποία δημιουργείται κατά τη διέλευση σκληρών κοπράνων. Επιφέρει πόνο και αιμορραγία κατά την αφόδευση. Μπορεί να επουλωθεί χωρίς ιατρική παρέμβαση ή με τοπική εφαρμογή αλοιφών, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο. Οπότε καθίσταται απαραίτητη η χειρουργική θεραπεία της, η οποία είναι απλή σύντομη και αποτελεσματική».