Για αιώνες οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ακατέργαστο μέλι για την καταπολέμηση των λοιμώξεων, καθώς έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Για την καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων η λύση είναι μία και βρίσκεται στο ντουλάπι σου, αφού πρόκειται για το μέλι. Όσο πιο σκούρο είναι το μέλι, μάλιστα, τόσο πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό είναι.
Σύμφωνα με νέες έρευνες, το μέλι έχει αντιβιοτικές, αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, ενώ αποτελεί ελιξίριο μακροζωίας για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά προτίμηση, αγοράστε αγνό ανεπεξέργαστο μέλι κι όχι αυτό που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Σύμφωνα με τους Βρετανούς ερευνητές, η υψηλή περιεκτικότητα του μελιού σε σάκχαρα, σε συνδυασμό με την παχύρευστη μορφή του, το καθιστούν αντίπαλο των μικροβίων που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα ακόμη και στην αντιβίωση.
Το μέλι μπορεί, επίσης, να αντιμετωπίσει τον υπερανθεκτικό στη θεραπεία χρυσίζον σταφυλόκοκκο (MRSA), ένα πολύ επικίνδυνο νοσοκομειακό μικρόβιο που πλήττει ασθενείς σε ολόκληρη τον κόσμο.
Συγκεκριμένη ομάδα ενζύμων ευθύνεται για τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του μελιού, που όπως αναφέρουν οι επιστήμονες προέρχονται είτε από τις μέλισσες είτε από τη γύρη των λουλουδιών. Το θυμαρίσιο μέλι, μάλιστα, περιέχει θυμόλη και επουλώνει τις πληγές και τα εγκαύματα πιο γρήγορα από τις ειδικές γάζες των νοσοκομείων.