Τι και αν οι «ειδικοί» εδώ και μήνες υποστηρίζουν πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μας οδηγήσει στην επιστροφή στην κανονικότητα, τι και αν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μας «βομβαρδίζουν» διαρκώς με ειδήσεις για τον κορωνοϊό, ο κόσμος φαίνεται πως διατηρεί μεγάλη δυσπιστία για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Κατά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τάσσεται μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, ενώ ταυτόχρονα τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το εμβόλιο το δέχονται κυρίως άνθρωποι που προέρχονται από χώρες όπως η Κίνα, η Βραζιλία και η Ινδία. Αντίθετα ο ευρωπαϊκός πληθυσμός εμφανίζεται δύσπιστος για το εμβόλιο του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, μια μελέτη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) σε συνεργασία με την Ιpsos εγείρει σοβαρές αμφιβολίες, αφού από τους σχεδόν 20.000 ερωτηθέντες σε 27 χώρες του πλανήτη στο διάστημα 24 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου, σχεδόν οι τρεις στους πέντε θεωρούν ότι δεν θα έχουν εντός του 2020 πρόσβαση σε εμβόλιο κατά της Covid-19 μολονότι «τρέχουν» πολλά προγράμματα σε αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 74% δήλωσε πρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ το 26% είπε ότι διαφωνεί, κι όπως επισημαίνουν οι ειδικοί τα ποσοστά αυτά δεν είναι αρκετά για να νικηθεί η πανδημία.
«Το έλλειμμα κατά 26% στην εμπιστοσύνη έναντι του εμβολίου είναι σημαντικά αρκετό για να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα τoυ λανσαρίσματος ενός εμβολίου κατά της Covid-19», δήλωσε ο Αρνό Μπερνάερτ, επικεφαλής του τμήματος “Shaping the Future of Health and Healthcare” του WEF, προσθέτοντας πόσο κρίσιμο είναι οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τον ιδιωτικό τομέα για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και την διασφάλιση επαρκούς παραγωγής ώστε να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες ενός προγράμματος εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Δυσπιστία κατά του εμβολίου για το νέο κορωνοϊό
Η έρευνα έδειξε ότι μεταξύ εκείνων που είπαν ότι δεν πρόκειται να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι περισσότεροι επικαλέστηκαν ως πηγή της ανησυχίας τους τις πιθανές παρενέργειες και στη συνέχεια τις αμφιβολίες τους για την αποτελεσματικότητά του. Πέραν τούτων οι κάτοικοι ορισμένων χωρών θεωρούν ότι δεν κινδυνεύουν και τόσο πολύ, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό ατόμων που τηρούν γενικώς αρνητική στάση έναντι των εμβολίων.
Τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής του νέου εμβολίου καταγράφηκαν στην Κίνα (97%), στη Βραζιλία και την Αυστραλία (88%) και στην Ινδία (87%), ενώ τα χαμηλότερα στη Ρωσία (54%), στην Πολωνία και την Ουγγαρία (56%), στη Γαλλία (59%), ενώ στη Γερμανία ένας στους τρεις είπαν ότι δεν θα κάνουν το εμβόλιο. Μεταξύ των χωρών όπου διεξήχθη η έρευνα, η μεγαλύτερη αισιοδοξία για εμβόλιο εντός του έτους καταγράφηκε στην Κίνα (87%), στη Σαουδική Αραβία (75%) και στην Ινδία (74%), ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιαπωνία και η Πολωνία, όπου εκφράζεται η μεγαλύτερη επιφύλαξη για τη διαθεσιμότητα του εμβολίου.