Οι ώριμες κόκκινες ντομάτες είναι εκείνες που έχουμε συνηθίσει να καταναλώνουμε, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που οι παραγωγοί αναγκάζονται να κόψουν πρόωρα τις ντομάτες είτε εξαιτίας ενός πρόωρου παγετού είτε γιατί απλώς οι καρποί δεν ωριμάζουν.
Αν και οι πράσινες ντομάτες μπορεί αρχικά να ήταν ανεπιθύμητες, εν τέλει πέρασαν στη διατροφή μας και μάλιστα με εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία του οργανισμού μας, αφού είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Β και μπορούν να συμβάλλουν ακόμα στην καταπολέμηση του καρκίνου.
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες: Μια μεγάλη πράσινη ντομάτα έχει 43 mg βιταμίνης C, που παρέχει το ήμισυ της καθημερινής απαίτησης για τους άνδρες και σχεδόν το 60% για τις γυναίκες. Έχει, επίσης, 58 μικρογραμμάρια βιταμίνης Α, δίνοντάς σχεδόν το 1/10 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Η λήψη αρκετών από αυτές τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Η βιταμίνη C βοηθά, επίσης, το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο.
Βιταμίνες Κ και Β-Βιταμίνες: Οι Β-σύμπλεγμα βιταμινών βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες για να παράγει ενέργεια. Παίζουν, επίσης, ρόλο στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μια μεγάλη πράσινη ντομάτα παρέχει περίπου το 10% της καθημερινής απαίτησης για βιταμίνες Β, θειαμίνη, βιταμίνη Β-6 και παντοθενικό οξύ, καθώς και λίγο λιγότερο από το 10% της ριβοφλαβίνης και της νιασίνης. Μια πράσινη ντομάτα έχει, ακόμα, το 1/5 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τη βιταμίνη Κ, μια θρεπτική ουσία που ωφελεί περαιτέρω το αίμα, βοηθώντας το να πήξει σωστά.
Μέταλλα, πρωτεΐνες και ίνες: Αν και η πράσινη ντομάτα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία, συμπληρώνει τη διατροφή με το 5-10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και μαγγανίου, μέταλλα που ωφελούν το αίμα, τη λειτουργία των νεύρων, τα οστά και τους μυς. Παρέχει και 2 γραμμάρια πρωτεΐνης και 2 γραμμάρια ινών, συμβάλλοντας στην αίσθηση κορεσμού.
Τοματίνη: Οι πράσινες ντομάτες περιέχουν ένα αλκαλοειδές, την τοματίνη, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα. Η τοματίνη φαίνεται, επίσης, να προσφέρει αντικαρκινικά οφέλη. Κατά τη σύγκριση εκχυλισμάτων, διαπιστώθηκε ότι τα εκχυλίσματα από πράσινες ντομάτες ανέστειλαν έντονα ανθρώπινες κυτταρικές σειρές καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, του στομάχου και του ήπατος.