Όπως γνωρίζουμε, η ελκώδης κολίτιδα αποτελεί μία συχνή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου η οποία χαρακτηρίζεται από περιόδους κρίσης και ύφεσης των συμπτωμάτων.
Οι αλλαγές στη διατροφή είναι το πρώτο βήμα που προτείνουν οι ειδικοί για τη διαχείριση της νόσου.
Αν και η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική και δεν μπορεί να υιοθετηθεί συγκεκριμένη δίαιτα για να αποφευχθούν οι κρίσεις, είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές επιδεινώνουν και άλλες βελτιώνουν τα συμπτώματα.
Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε ποιες τροφές σας βοηθούν και ποιες σας επιβαρύνουν είναι να κρατήσετε για μερικές εβδομάδες ένα ημερολόγιο διατροφής, στο οποίο θα σημειώνετε αναλυτικά κάθε σας γεύμα και συγκεκριμένα ημερομηνία και ώρα κατανάλωσης, σύνθεση γεύματος, συμπτώματα που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά το γεύμα, επιδείνωση υπαρχόντων συμπτωμάτων.
Το ημερολόγιο διατροφής είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σε περίπτωση που πρόσφατα έχετε προσθέσει ή αφαιρέσει κάποιο τρόφιμο από τη διατροφή σας.
- Τι να προτιμάτε:
Σολομός: Τα Ω3 λιπαρά των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του γαστρεντερικού.
Κολοκύθα: Παρά την υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεκτή από τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
Αβοκάντο: Το θρεπτικό φρούτο θεωρείται καλή επιλογή για τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.
Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα καλά βακτήρια που περιέχουν ορισμένα γιαούρτια διευκολύνουν την πέψη.
Αυγά: Παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι αρκετά εύπεπτα.
- Τι να αποφύγετε:
Καφές & μαύρη σοκολάτα: Η καφεΐνη που περιέχουν είναι συνήθως επιβαρυντική για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
Αλκοόλ: Προκαλεί διάρροια σε ορισμένα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.
Ανθρακούχα ποτά: Το ανθρακικό ερεθίζει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια.
Κόκκινο κρέας: Λόγω των λιπαρών του, μεταβολίζεται δύσκολα επιδεινώνει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
Πικάντικα φαγητά: Τα καυτερά φαγητά με πολλά μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια κρίση.
Τροφές με πολλές φυτικές ίνες: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.