ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το ότι η κυβέρνηση δήθεν αγνοούσε και εν τέλει κάνει «σαρωτικές» κρίσεις για τα χάλια της ΕΛ.ΑΣ., ειλικρινά «με ξεπερνά»...
prodeals

Πολύποδες και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πρώιμα συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Πολύποδες και καρκίνος παχέος εντέρου: Τα πρώιμα συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο τακτικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η εξέταση μπορεί συχνά να εντοπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου νωρίς, όταν είναι μικρός, δεν έχει εξαπλωθεί και μπορεί να είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί. Η τακτική εξέταση μπορεί ακόμη και να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Ένας πολύποδας μπορεί να διαρκέσει έως και 10 με 15 χρόνια για να εξελιχθεί σε καρκίνο. Με την εξέταση, οι γιατροί μπορούν να βρουν και να αφαιρέσουν πολύποδες προτού μετατραπούν σε καρκίνο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατί είναι σημαντική η εξέταση

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι μία από τις πιο κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες. Όμως, το ποσοστό θανάτων (ο αριθμός των θανάτων ανά 100.000 άτομα ανά έτος) από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι πολύποδες του παχέος εντέρου εντοπίζονται πλέον συχνότερα με διαλογή και αφαίρεση προτού εξελιχθούν σε καρκίνους.

Όταν ο καρκίνος του παχέος εντέρου βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, πριν εξαπλωθεί, το σχετικό ποσοστό επιβίωσης 5 ετών είναι περίπου 90%. Σε αυτό το αρχικό στάδιο, μόνο 4 στους 10 καρκίνους του παχέος εντέρου εντοπίζονται. Όταν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί έξω από το παχύ έντερο ή το ορθό, τα ποσοστά επιβίωσης είναι χαμηλότερα.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πρώιμα συμπτώματα

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας
  • Αιμορραγία από το ορθό ή αίμα στα κόπρανα σας
  • Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια ή πόνος
  • Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
  • Αδυναμία ή κόπωση
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου. Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκίνου και τη θέση του στο παχύ σας έντερο.

Πολύποδες και καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι πρέπει να ξέρετε

Οι πολύποδες είναι ένα επιπλέον κομμάτι ιστού που αναπτύσσεται μέσα στο σώμα σας. αναπτύσσονται στο παχύ έντερο ή στο ορθό. Οι περισσότεροι δεν είναι επικίνδυνοι. Ωστόσο, ορισμένοι μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Για την δική σας ασφάλεια, οι γιατρός θα αφαιρέσει τους πολύποδες και θα τους εξετάσει. Μπορούν να αφαιρεθούν και κατά τη διάρκεια μιας κολονοσκόπησης.

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει αυτό το πρόβλημα. Περισσότερες πιθανότητες έχουν όσοι:

  • Είναι άνω των 50 ετών
  • Είχαν πολύποδες πριν
  • Ένα μέλος της οικογένειας είχε ή έχει το πρόβλημα
  • Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου
  • Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν έχετε συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Αίμα στα κόπρανα.
  • Δυσκοιλιότητα ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η εύρεση και η αφαίρεση τους μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανάλογες αλλαγές στη διατροφή σας μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης πολυπόδων του παχέος εντέρου. Έτσι:

  • Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά
  • Χάστε το περιττό βάρος
  • Tρώτε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D, όπως γάλα τυρί, γιαούρτι, μπρόκολο, αυγά, συκώτι , σολομό.
  • Αποφύγετε λιπαρές τροφές, όπως το κόκκινο κρέας, το χοιρινό κρέας και το επεξεργασμένο, όπως μπέικον, λουκάνικα, αλλαντικά.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.