ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Να πούμε «Ευτυχές το Νέο Έτος» τώρα που πέρασαν τα Χριστούγεννα; Εμείς θα το πούμε, αλλά θα είναι «Ευτυχές» για το 90% των πολιτών;
prodeals

Εμβόλιο AstraZeneca: Εγκάρσια μυελίτιδα – Η παρενέργεια που «πάγωσε» τις κλινικές δοκιμές – Όλα τα συμπτώματα

Εμβόλιο AstraZeneca: Εγκάρσια μυελίτιδα – Η παρενέργεια που «πάγωσε» τις κλινικές δοκιμές – Όλα τα συμπτώματα

Πολύ σοβαρό είναι εν τέλει το πρόβλημα υγείας που εμφάνισε ο εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού του χορηγήθηκε το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξαν από κοινού η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πρόκειται για την εγκάρσια μυελίτιδα και έπειτα από αυτή την παρενέργεια, «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας όλες οι κλινικές δοκιμές.

Η εγκάρσια μυελίτιδα αποτελεί μία φλεγμονή του νωτιαίου μυελού.

Ο όρος μυελίτιδα αναφέρεται στη φλεγμονή του νωτιαίου μυελού, ενώ ο όρος εγκάρσια στην κατανομή των βλαβών.

Η φλεγμονή στο νωτιαίο μυελό διαταράσσει την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών ινών ανάμεσα στο νωτιαίο μυελό και τον υπόλοιπο οργανισμό, επηρεάζοντας την αισθητικότητα και τη νευρική σηματοδότηση κάτω από το σημείο της βλάβης.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άλγος, αισθητικά προβλήματα, αδυναμία στα κάτω και άνω άκρα, καθώς και προβλήματα στην ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου ή φυλής. Δεν παρουσιάζει κληρονομικότητα και οι περισσότερες διαγνώσεις της νόσου γίνονται στις ηλικίες 10-19 και 30-39 ετών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της Εγκάρσιας Μυελίτιδας;

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να είναι είτε οξεία (εμφανίζεται σε ώρες ή ημέρες) είτε υποξεία (εμφανίζεται σε διάστημα 1-4 εβδομάδων).

Τέσσερα κλασικά συμπτώματα της εγκάρσιας μυελίτιδας είναι:

Αδυναμία στα Χέρια και τα Πόδια

Οι ασθενείς με εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να παρουσιάσουν αδυναμία στα κάτω άκρα που επιδεινώνεται ταχέως. Αν η μυελίτιδα επηρεάζει το άνω τμήμα του νωτιαίου μυελού μπορεί να προκαλέσει αδυναμία και στα άνω άκρα. Μπορεί να εμφανιστεί επίσης παραπάρεση που εξελίσσεται σε παραπληγία, με αποτέλεσμα ο ασθενής να πρέπει να χρησιμοποιήσει αναπηρικό καροτσάκι.

Άλγος

Τα αρχικά συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως άλγος στη μέση ή ένα οξύ αίσθημα που επεκτείνεται προς τα κάτω ή τα άνω άκρα και τον κορμό.

Αισθητικά Συμπτώματα

Η εγκάρσια μυελίτιδα μπορεί να προκαλέσει παραισθησίες στα κάτω άκρα, καθώς και απώλεια της αισθητικότητας. Συχνά επηρεάζεται η αισθητικότητα στον κορμό καθώς και την περιοχή των γεννητικών οργάνων. Μπορεί να παρουσιαστούν επίσης συμπτώματα κατά την πρόσθια κάμψη της κεφαλής τα οποία υποχωρούν όταν η κεφαλή επανέλθει στη φυσιολογική θέση (σημείο Lhermitte).

Συμπτώματα από το Έντερο και την Ουροδόχο Κύστη

Συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν αυξημένη τάση για ούρηση, ακράτεια, δυσκολία στην κένωση της κύστης και δυσκοιλιότητα.

Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν επίσης μυϊκούς σπασμούς, ένα γενικότερο αίσθημα δυσφορίας, κεφαλαλγία, πυρετό και απώλεια της όρεξης, ενώ άλλοι παρουσιάζουν συμπτώματα στο αναπνευστικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν, σεξουαλική δυσλειτουργία, κατάθλιψη και άγχος που προκαλούνται από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, το στρες και το χρόνιο πόνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.