Ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε για την έλλειψη του φαρμάκου remdesivir, που χρησιμοποιείται μόνο σε νοσοκομεία με σκοπό την επιβράδυνση της εξέλιξης των σοβαρών συμπτωμάτων κορωνοϊού.
Στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία, αναφέρθηκε συμπληρωματικά ο καθηγητής Μαγιορκίνης. Όπως είπε, οι δύο εγκεκριμένες θεραπείες που χορηγούνται σήμερα και στους Έλληνες ασθενείς με κορονοϊό, είναι η δεξαμεθαζόνη και η ρεμντεσιβίρη.
Συγγενής με την τελευταία “πολλά υποσχόμενη θεραπεία”, όπως χαρακτήρισε τη νέα πειραματική θεραπεία με τα μονοκλωνικά αντισώματα, η οποία χορηγήθηκε και στον πρόεδρο Τραμπ, είναι στην Ελλάδα η θεραπεία με τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.
“Οι κλινικοί γιατροί γνωρίζουν πότε και σε ποιο σημείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί η κάθε μια από αυτές τις θεραπείες” υπογράμμισε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η ρεμντεσιβίρη θα πρέπει να χορηγείται, όταν οι γιατροί έχουν ένδειξη ότι ο ασθενής χειροτερεύει και κινδυνεύει να διασωληνωθεί. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να χορηγείται ευρέως η θεραπεία, καθώς υπάρχει “παγκόσμια έλλειψη”, συμπλήρωσε.
Το… αύριο
Στο μέλλον, όμως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα, όπως χρησιμοποιείται το φάρμακο Tamiflu για την πρόληψη της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της γρίπης.
“Στο βαθύ μέλλον όταν θα υπάρξει παγκόσμια διαθεσιμότητα, γιατί πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το φάρμακο δεν έχει παγκόσμια διαθεσιμότητα, είναι πιθανόν να δίνεται όπως το Tamiflu. Δηλαδή πολύ νωρίς όταν κάποιος εμφανίσει τα συμπτώματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμια έλλειψη, είναι ένα φάρμακο το οποίο δεν υπάρχει πουθενά σχεδόν”, κατέληξε ο καθηγητής.