Ένα από τα πλέον υποσχόμενα υποψήφια εμβόλια κορονοϊού στον κόσμο, αυτό της Astrazeneca, φαίνεται πως καταφέρνει να προκαλέσει ανοσολογική αντίδραση τόσο στους ηλικιωμένους όσο και στους νεότερους ενήλικες.
Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις ελπίδες για μια διέξοδο από τη ζοφερή πραγματικότητα και την οικονομική καταστροφή που προκάλεσε ο νέος κορονοϊός.
Άλλο ένα πλεονέκτημα του εμβολίου, που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είναι το γεγονός ότι προκαλεί λιγότερες παρενέργειες μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με τη βρετανική κατασκευάστρια φαρμάκων, AstraZeneca, που συμμετέχει στην παραγωγή του εμβολίου.
«Είναι ενθαρρυντικό το ότι είχαμε παρόμοιες ανοσογονικές αποκρίσεις μεταξύ των μεγαλύτερων και των μικρότερων σε ηλικία ενηλίκων, ενώ η αντιδραστικότητα ήταν μικρότερη στους ηλικιωμένους που πλήττονται σφοδρότερα από την Covid-19», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου της AstraZeneca.
«Τα αποτελέσματα ενισχύουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για την ασφάλεια και την ανοσογονικότητα του AZD1222», συνέχισε, αναφερόμενος στην τεχνική ονομασία του εμβολίου.
Η AstraZeneca δεν παρουσίασε στοιχεία που να στηρίζουν την ανακοίνωσή της, ούτε ανέφερε πότε πρόκειται να δημοσιεύσει τα πρώτα δεδομένα της φάσης τρία των κλινικών δοκιμών που αναμένονται με αγωνία από όλο τον πλανήτη. Τα στοιχεία αυτά είναι που θα αποδείξουν αν το εμβόλιο λειτουργεί αρκετά καλά στις εκτεταμένες δοκιμές ώστε να καταφέρει να εγκριθεί.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα λάβουν έγκριση από ρυθμιστικούς οργανισμούς, μαζί με εκείνα της Pfizer και της BioNTech.
Η είδηση ότι και οι ηλικιωμένοι έχουν ανοσολογική απόκριση μετά το εμβόλιο είναι πολύ θετική, αφού το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται με την ηλικία και οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από τον ιό.
«Πρέπει να δούμε τα δεδομένα πριν καταλήξουμε ότι οι αποκρίσεις του ανοσοποιητικού ήταν «παρόμοιες» [μεταξύ νέων και ηλικιωμένων]», προειδοποιεί ο Στίβεν Έβανς, καθηγητής φαρμακοεπιδημιολογίας στο London School of Hygiene and Tropical Medicine.
Όπως τόνισε, η αντιδραστικότητα – που αφορά τις συνηθισμένες παρενέργειες των εμβολίων, όπως είναι ο πόνος ή η ερυθρότητα στο χέρι – συνδέεται «συχνά αλλά όχι πάντα» με την ανοσογονικότητα του εμβολίου.
«Μελέτες που πραγματοποιούνται στην πρώτη φάση της ανάπτυξης εμβολίων καταλήγουν στην επιλογή μιας δόσης που δεν προκαλεί μεγάλη αντιδραστικότητα», εξήγησε στον Guardian.
Η AstraZeneca έχει ήδη υπογράψει πολλές συμφωνίες προμήθειας και παραγωγής με εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πλησιάζει στη δημοσίευση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών.
Οι κλινικές δοκιμές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν και πάλι, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Παρασκευή, αφού πήρε σχετική έγκριση από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.