Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας Χαράλαμπος Γώγος εξήγησε πως «την αποτύπωση της διασποράς θα την έχουμε και την επόμενη εβδομάδα».
Ο κ. Γώγος έκανε λόγο για τρομακτικά επιδημιολογικά δεδομένα που οδήγησαν στην απόφαση για lockdown κάνοντας λόγο για «σχεδόν κάθετη άνοδο στην καμπύλη και αυτό δεν συμβαίνει πολλές φορές».
Ερωτηθείς, δε, για τις εικόνες μαζικής μετακίνησης προς την επαρχία των κατοίκων της Αττικής ο κ. Γώγος απάντησε ότι «θα το δούμε αν επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Ελπίζω να έχει την μικρή δυνατή επιβάρυνηση αν και μας δημιουργεί μια ανησυχία».
«Ο ιός μπορεί να εμφανίσει τέτοιες αιφνίδιες εικόνες και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων μέτρων, υπήρχε αδήριτη ανάγκη να ληφθούν περαιτέρω μέτρα» εξήγησε ο κ. Γώγος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να κάνουμε και δύο φορές την ημέρα τηλεδιασκέψεις για να πιάσουμε τις γρήγορες επιδημιολογικές αλλαγές των δεδομένων».
Στόχος των ειδικών, όπως εξήγησε, είναι ο ρυθμός μεταδοτικότητας R0 του κορωνοϊού να μειωθεί στη μονάδα για το Rt. «Αν το Rt πάει στο 1,1 ή στο 1,2 σημαίνει ότι αρχίζει και καλπάζει ο ιός καθώς υπάρχει πολλαπλασία έκθεση».
«Πρέπει να πείσουμε τον κόσμο να τηρήσει τα συγκεκριμένα μέτρα που δεν είναι τόσο βαριά οσο τον Μάρτιο. Η διαφορά ήταν ότι τότε τρομάξαμε γιατί είδαμε ότι μπορεί να πεθάνει κόσμος γιατί τα συστήματα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένα καθώς δεν υπήρχαν θεραπευτικά δεδομένα, δεδομένα πρόληψης, ούτε καν για τις μάσκες δεν ξέραμε αν βοηθάνε ή όχι» κατέληξε ο κ. Γώγος.
Στους 727 οι νεκροί στη χώρα
Τις τελευταίες ώρες η θλιβερή λίστα των νεκρών του κορωνοϊού έφτασε τους 727 στον αριθμό καθώς την τελευταία τους πνοή άφησαν:
– Ένας 90χρονος στο «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης
– Ένας 94χρονος στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη
– Τέσσερις ασθενείς στις Σέρρες. Μια 79χρονη, μια 71χρονη, μια 82χρονη και ένας 72χρονος που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης.
– Ένας 70χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» στη Θεσσαλονίκη
Η γενικότερη εικόνα στα νοσοκομεία
Η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο lockdown με 1.854 ανθρώπους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας έχοντας νοσήσει με λοίμωξη Covid-19 .
Οι διασωληνωμένοι στις 27 Οκτωβρίου, την ημέρα… επανεμφάνισης του καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα, ήταν ακριβώς οι μισοί από τους 204 ασθενείς που βρίσκονταν χθες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού.
Το 60% των διασωληνωμένων ήταν τότε στα νοσοκομεία της Αττικής. Πλέον, αυτό έχει αλλάξει ανατρεπτικά, καθως το μείζον πρόβλημα της επιδημίας οπως αυτό αποτυπώνεται και στα νοσοκομεία με ασθενείς, βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα.
Η επιδημία έχοντας ως επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ στο λεκανοπέδιο Αττικής η επιδημία παραμένει σε ήπια αυξητική τάση.