Το σχέδιο που ακολούθησε η Σλοβακία σε ότι αφορά τα τεστ κορωνοϊού σε πολίτες και τον τρόπο που τοποθετούνταν σε καραντίνα όσοι βρίσκονταν θετικοί τις τελευταίες δύο εβδομάδες, βοήθησε την χώρα να μειώσει τα κρούσματα στο μισό όπως ανακοίνωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Igor Matovic επιτρέποντας έτσι στην Μπρατισλάβα να ανοίξει και πάλι την οικονομία της.

Η χώρα των 5.5 εκατομμυρίων διεξήγαγε τεστ σε 3.6 εκατομμύρια πολίτες, εξαιρώντας τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών και τους ηλικιωμένους, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, με αυτούς που βρέθηκαν θετικοί να πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Επαναλήφθηκαν τα τεστ για περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους το περασμένο σαββατοκύριακο, όταν τα τεστ έγιναν σε πιο μολυσμένες περιοχές, με τον ρυθμό μετάδοσης να είναι πολύ χαμηλότερος λόγω των προηγούμενων εντολών καραντίνας.

Το σχέδιο παρακολουθείται και από άλλες χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Υπολογίζοντας περιοχές που δοκιμάστηκαν τα τελευταία δύο Σαββατοκύριακα παρατηρήθηκε ότι ο ρυθμός μετάδοσης έπεσε από το 1.47% του πρώτου Σαββατοκύριακου στο 0.62% όπως προέκυψε από όσους έκαναν το τεστ το επόμενο σαββατοκύριακο είπε ο Μatovic.

Συμπεριλαμβανομένων κάποιων πρόσθετων τεστ ανάμεσα σε αστυνομικές υπηρεσίες, εταιρείες και ηλικιωμένους σε σπίτια, ο δεύτερος γύρος έδειξε 13,509 θετικά κρούσματα.

«Μπαίνουμε σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα» είπε ο Matovic. «Έχουμε ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό εργαλείο με το τεστ αντιγόνων που κόβει την μερίδα των θετικών στον ιό κατά 58%»

Τα τεστ ήταν δωρεάν και εθελοντικά αλλά η κυβέρνηση επέβαλε ένα εργασιακό lockdown, και απαγόρευσε την εργασία σε όσους αρνήθηκαν να κάνουν το τεστ.

Οι άνθρωποι πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους πιστοποιητικά που να λένε πως έκαναν το τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί.

.Τα τεστ αντιγόνων έδιναν αποτελέσματα εντός 15-30 λεπτών αλλά θεωρούνται λιγότερο ακριβή από τα εργαστηριακά τεστ PCR . Η κυβέρνηση όμως θεώρησε πως τα επαναλαμβανόμενα τεστ θα μείωναν την πιθανότητα λάθους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!