Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως τα σχέδια της Ουγγαρίας για την εισαγωγή και χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V κατά του κορωνοϊού, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια και μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη απέναντι στα πιθανά εμβόλια κατά της νόσου.
Η αντιμεταναστευτική πολιτική του Βίκτορ Ορμπάν, η αυταρχική του διακυβέρνηση, οι συνεχείς παραβιάσεις του κράτους δικαίου και η επιδίωξη στενών σχέσεων με την Ρωσία έχουν προκαλέσει εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ασχοληθούν κατά την σημερινή τους τηλεδιάσκεψη με το βέτο που έχουν ασκήσει η Ουγγαρία και η Πολωνία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και, κατά συνέπεια, και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης, μην θέλοντας να συνδεθεί η εκταμίευση των πλουσιοπάροχων, για την Βουδαπέστη και την Βαρσοβία, ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, θέμα για το οποίο οι δύο κυβερνήσεις είναι υπόλογες απέναντι στις Βρυξέλλες.
Τα ουγγρικά σχέδια για την πραγματοποίηση δοκιμών και πιθανόν για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου, πράγμα πρωτοφανές για κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροφοδοτούν τις προϋπάρχουσες εντάσεις με τις Βρυξέλλες.
Σε ερώτηση σχετικά με τα ουγγρικά σχέδια, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε: «Το ζήτημα που προκύπτει είναι εάν ένα κράτος μέλος θέλει να χορηγήσει στους πολίτες του εμβόλιο που δεν έχει λάβει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το Sputnik V πρέπει να λάβει έγκριση από τον EMA πριν διατεθεί σε οποιαδήποτε από τις 27 χώρες της Ενωσης, τονίζει ο ευρωπαϊκός οργανισμός.
«Αυτό είναι το σημείο όπου συναντώνται η διαδικασία έγκρισης και η εμπιστοσύνη για το εμβόλιο. Αν οι πολίτες μας αρχίσουν να αμφισβητούν την ασφάλεια ενός εμβολίου, αν αυτό δεν έχει περάσει από αυστηρή επιστημονική αξιολόγηση για να αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του, θα είναι πολύ δυσκολότερο να εμβολιασθεί ικανό ποσοστό του πληθυσμού», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Οι ειδικοί δηλώνουν ότι η παραπληροφόρηση και η εντύπωση για ανεπαρκείς ελέγχους ασφάλειας παίζουν σημαντικό ρόλο στην μείωση της εμπιστοσύνης ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει δοκιμές και να αδειοδοτήσει το Sputnik V και ότι αυτήν την εβδομάδα θα αρχίσει τις εισαγωγές μικρού αριθμού δόσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες εισαγωγές του ρωσικού εμβολίου τον επόμενο χρόνο, αν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.
Οι αρμόδιες ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων δοκιμών του Sputnik V δείχνουν αποτελεσματικότητα κατά 92% στην προστασία των ανθρώπων από την Covid-19 και ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζικό εμβολιασμό.
Η ουγγρική κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει αν η πρόθεσή της είναι να αδειοδοτήσει μόνη της το Sputnik V ή να το υποβάλει στην διαδικασία έγκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο επικεφαλής του ρωσικού οργανισμού πίσω από την ανάπτυξη του Sputnik V, ο Κίριλ Ντμίτριεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να κοινοποιήσει στοιχεία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ότι έχει ως στόχο να παραγάγει το εμβόλιο στην Ουγγαρία και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής ΄Ρνωσης που το επιθυμούν.
«Τα εμβόλια πρέπει να μείνουν έξω από την πολιτική και οι χώρες θα πρέπει να έχουν επιλογή για τον τρόπο με τον οποίο θα προστατεύσουν τους πολίτες τους», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι παράρτημα του οργανισμού ζήτησε επιστημονική συμβουλή από τον EMA στο τέλος του Οκτωβρίου, χωρίς να λάβει απάντηση μέχρι στιγμής.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε ότι δεν έχει λάβει στοιχεία από την Ρωσία ή από την Ουγγαρία σχετικά με το Sputnik V ή με οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο κατά της Covid-19.
Το ρωσικό εμβόλιο θα δοκιμασθεί και θα παραχθεί, εκτός της Ρωσίας, σε μία σειρά χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει υπό αμφισβήτηση ακόμη και την εισαγωγή του Sputnik V από ένα από τα κράτη μέλη της.
Η προσωρινή εισαγωγή και διάθεση εμβολίων άνευ αδείας επιτρέπεται μόνο για επείγουσα χρήση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «σε απάντηση υποψιών για διασπορά ή επιβεβαιωμένης διασποράς παθογόνων παραγόντων, τοξικών, χημικών παραγόντων, οποιοσδήποτε από τους οποίους μπορεί να είναι επιβλαβής», σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αυτή η σπάνια εξαίρεση έχει συζητηθεί ευρέως από Ευρωπαίους ειδικούς τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η ευρέως υποστηριζόμενη άποψη είναι ότι πρέπει να εξετασθεί πολύ προσεκτικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Τέτοιες εξαιρετικού χαρακτήρα διαδικασίες, είπε, μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με την εμβολιαστική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εμβολιαστικής στρατηγικής, η ΕΕ έχει υπογράψει συμβόλαια με πέντε εταιρείες που αναπτύσσουν εμβόλια, ανάμεσά τους και η Pfizer, για την προμήθεια περίπου 2 δισεκατομμυρίων δόσεων των εμβολίων τους και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τουλάχιστον άλλες δύο εταιρείες.
Έτσι, προβλέπεται η κάλυψη των 450 εκατομμυρίων κατοίκων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ουγγαρίας, η οποία βάσει των συμφωνιών αυτών έχει παραγγείλει εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων της Pfizer, της Astra Zeneca και της Johnson & Johnson που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.