Οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις έχουν επιβάλει αυστηρά lockdown για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, παρόλα αυτά μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα δεν έχουν φανεί να τους δικαιώνουν. Αντίθετα η Μαδρίτη επέλεξε να διαχειριστεί το δεύτερο κύμα με έναν διαφορετικό τρόπο, ο οποίος μάλιστα φαίνεται να αποδίδει, συγκεκριμένα έκανε τοπικά lockdown και συνεχή τεστ αντισωμάτων.

Τη στιγμή που σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ισπανίας και της Ευρώπης καφέ, εστιατόρια και μπαρ παραμένουν κλειστά λόγω πανδημίας, στη Μαδρίτη η κίνηση συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το αξιοσημείωτο όμως είναι ότι στην ισπανική πρωτεύουσα, η οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν επίκεντρο της πανδημίας διεθνώς, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία βελτιώνονται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν σε άλλες περιοχές της Ευρώπης η πανδημία δεν ενέπνεε ακόμη ιδιαίτερη ανησυχία, η περιφέρεια της Μαδρίτης κατέγραφε 813 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους. Ο αριθμός αυτός έχει πέσει στα 152 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Από όλες τις «αυτόνομες κοινότητες» τις Ισπανίας (δηλαδή τις περιφέρειες με ευρύτατες αρμοδιότητες αυτοδιοίκησης) μόνο τα νησιά (Κανάριες και Βαλεαρίδες νήσοι), καθώς και οι περιοχές της Γαλικίας και της Βαλένθια καταγράφουν καλύτερα στοιχεία.

Η εφημερίδα El Mundo, όπως και άλλα ισπανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για το «θαύμα της Μαδρίτης». Οι ειδικοί εκπλήσσονται, όμως δεν βρίσκουν εξήγηση. Τι κάνει σωστά η Μαδρίτη, δίνοντας ίσως το παράδειγμα και σε άλλους; «Αυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ», λέει στην El Mundo ο επιδημιολόγος Χοσέ Χονάι Οχέδα, τονίζοντας ότι ακόμη «είναι πολύ νωρίς» για να έχουμε μία αξιόπιστη εξήγηση.

Τεστ αντισωμάτων

Στο ερώτημα «ποιο μπορεί να είναι το μυστικό της επιτυχίας» πολλοί επιδημιολόγοι απαντούν «τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων». Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ισπανικές αρχές αγόρασαν πέντε εκατομμύρια από αυτά τα τεστ και άρχισαν να τα εφαρμόζουν στις πιο «προβληματικές» από επιδημιολογικής απόψεως συνοικίες της Μαδρίτης.

«Ήταν μία σωστή απόφαση, γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα να εντοπίζουμε κρούσματα πιο γρήγορα, με τρόπο απλό και οικονομικό, ώστε όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό να απομονωθούν εγκαίρως», λέει ο Μιχέλ Άνχελ Ρόγιο, εκπρόσωπος του ισπανικού συνδέσμου επιδημιολόγων. Βέβαια τα τεστ ανίχνευσης αντισωμάτων θεωρούνται λιγότερο ευαίσθητα από την καθιερωμένη μοριακή μέθοδο (PCR). Ωστόσο, παρατηρεί ο Οχέδα, «ελάχιστα θετικά κρούσματα είναι αυτά που δεν ανιχνεύονται».

Τοπικά lockdown

H βασική διαφορά στην πρακτική που ακολουθούν οι τοπικές αρχές στη Μαδρίτη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα έγκειται στο ότι μόλις αυξάνονται τα κρούσματα σε μία συνοικία δεν επιβάλλουν lockdown σε ολόκληρη την πόλη, αλλά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή που αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Εκεί κλείνουν δημόσια πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας από τις δέκα το βράδυ. Φαίνεται ότι η τακτική αυτή αποδίδει. Την περασμένη Παρασκευή οι αρχές «ξεκλείδωσαν» τις δέκα από τις συνολικά 32 προβληματικές περιοχές της ισπανικής πρωτεύουσας, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είχαν παρουσιάσει αισθητή βελτίωση τις προηγούμενες 14 μέρες.

Επιπλέον μέτρα για 10 ημέρες

Η Μαδρίτη θα κλείσει τα σύνορα της για 10 ημέρες προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις πολιτών εν μέσω τοπικών εορτών. Η 8η Δεκεμβρίου είναι εθνική εορτή στην Ισπανία, ενώ η 7η Δεκεμβρίου είναι αργία σε όλες τις περιοχές εκτός από την Κανταβρία, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Καταλονία, τη Βαλένθια, τη Γαλικία και τη Χώρα των Βάσκων.

Κανείς δεν θα μπορεί να εισέλθει ή να εγκαταλείψει την περιοχή μεταξύ 4 και 13 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, η περιφερειακή κυβέρνηση θα αφήσει τη νυχτερινή απαγόρευση από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων. «Θέλουμε να φτάσουμε (στα Χριστούγεννα) με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής υγειονομικής περίθαλψης της περιοχής, Αντόνιο Ζαπατέρο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ο 14ήμερος αθροιστικός αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού ανά 100.000 κατοίκους μειώθηκε για εβδομάδες και την Πέμπτη έφτασε στις 297. «Είναι η πρώτη φορά που έπεσε κάτω από 300», επεσήμανε ο Ζαπατέρο. Ενώ ο τρέχων μέσος όρος στην Ισπανία είναι 436.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η πίεση στα νοσοκομεία της περιοχής έχει επίσης μειωθεί, με τον αριθμό των ασθενών να πέφτει αυτήν την εβδομάδα κάτω από τα 2.000 και ο αριθμός των ασθενών της μονάδας εντατικής θεραπείας (ICU) μειώθηκε επίσης κάτω από 400.