Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής της συνέντευξης, τόνισε την ανάγκη να γίνονται πολλά και στοχευμένα τεστ κορωνοϊού, προκειμένου να υπάρχει ακριβής εικόνα για την κατάσταση με την πανδημία στη χώρα.
Η κα Λινού υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να μιλάμε για μείωση κρουσμάτων με τόσο λίγα τεστ.
«Δεν ξέρουμε πραγματικά πόσα είναι τα κρούσματα, δεν είναι εύκολο γιατί μια μέρα έχουμε 20.000 και 30.000 τεστ και την άλλη 10.000» επισήμανε.
Ενώ σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να πει κανείς αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει μείωση των κρουσμάτων διότι δεν γίνονται στοχευμένα τεστ, αλλά όσοι έχουν συμπτώματα εξετάζονται οι ίδιοι».
Σχολιάζοντας τα 1.044 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, αριθμός μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, η κα Λινού σημείωσε ότι δεν ξέρουμε ακριβώς τι είναι αυτή η μείωση.
«Επ’ ουδενί μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μείωση 20% ή 30%, τουναντίον μπορεί και να αυξάνονται τα κρούσματα και είναι πολύ άδικο και για την επιστημονική κοινότητα, την επιτροπή του υπουργείου να καλείται να κάνει προτάσεις, αλλά και για την Πολιτεία που παίρνει αποφάσεις, με μη ακριβή στοιχεία» επισήμανε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για περισσότερα και οργανωμένα τεστ, ώστε «να εμποδίσουμε τη διασπορά, να απομονωθεί όποιος είναι θετικός και να γίνει ιχνηλάτηση» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, επισήμανε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία καταγραφής της πανδημίας από τον ΕΟΔΥ, ώστε και οι επιστήμονες και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά.
Τέλος, για τις φετινές γιορτές σχολίασε ότι το ρεβεγιόν με 100 και 150 ανθρώπους είναι επικίνδυνο.
«Το ελάχιστο δυνατό είναι το ιδανικό. Να χαρούμε με τους ελάχιστους δυνατούς ανθρώπους, πέντε με επτά, είναι το ιδανικό» σημείωσε.