Από σήμερα στην εκστρατεία εμβολιασμού μπαίνουν 42 νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα (19 νοσοκομεία στο λεκανοπέδιο, 12 στη Μακεδονία και τη Θράκη, 3 νοσοκομεία στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, 6 στην Ήπειρο και την Πελοπόννησο και 2 στην Κρήτη) και σε 5 στρατιωτικά νοσοκομεία. Παράλληλα, οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις ΜΦΗ , στους 20.000 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας μέσα στις επόμενες 16 ημέρες αναμένεται να έχουν εμβολιαστεί περίπου 100.000 άτομα, υγειονομικοί και ηλικιωμένοι εντός των κλειστών δομών. Στις 20 Ιανουαρίου θα δοθεί το σήμα για τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, με τους ηλικιωμένους άνω των 85 χρόνων να είναι οι πρώτοι που θα κληθούν να εμβολιαστούν.
Μέχρι και χθες είχαν διενεργηθεί 3.779 εμβολιασμοί σε εννέα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), και επικεφαλής του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.
“Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας έχουν προετοιμαστεί και ο μαζικός εμβολιασμός των υγειονομικών θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 4/1 έως 20/1 σε 3 φάσεις, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 4/1/2020 θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός περισσότερων από 5.000 υγειονομικών σε 42 Νοσοκομεία. Ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται σταδιακά και βάσει σχεδίου” τονίζει σε ανακοινωσή του ο κ. Θεμιστοκλέους.
Συνολικά οι υγειονομικοί στο ΕΣΥ είναι 123.500 και 15.000 είναι οι εργαζόμενοι στις προνοιακές δομές, χρονίων παθήσεων κλπ. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η ανταπόκριση των υγειονομικών είναι ενθαρρυντική – εκτιμάται στο 50-60%- με το ιατρικό προσωπικό να έχει δηλώσει στην πλειονότητά ότι επιθυμεί να εμβολιαστεί.
Μέσα στην εβδομάδα θα αρχίσουν εμβολιασμοί σε άλλα 55 νοσοκομεία, συγκεκριμένα την Παραςκευή 8 Ιανουαρίου, και την την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.
Παράλληλα, με τους περίπου 60.000 υγειονομικούς που έχουν δηλώσει ότι θα εμβολιαστούν, το εμβόλιο θα μπορούν να λάβουν στα κέντρα εμβολιασμού στο ΕΣΥ και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα. Ωστόσο, διατυπώνονται ενστάσεις καθώς οι μεγάλοι όμιλοι ιδιωτικών κλινικών ζητούν για λόγους οικονομίας χρόνου και διαχείρισης της εμβολιαστικής διαδικασίας να διενεργηθούν οι εμβολιασμοί στους δικούς τους χώρους, αντί να μετακινούνται εκατοντάδες ή και χιλιάδες εργαζόμενοι στα σημεία εμβολιασμού της “Ελευθερίας”. Επίσης, τον προβληματισμό τους διατυπώνουν και οι ιδιώτες γιατροί καθώς δεν έχουν ενημερωθεί για το πως θα λάβουν το εμβόλιο κατά του κορωνοιού.
Οι ΚΟΜΥ στους οίκους ευγηρίας
Οι περίπου 20.000 ηλικιωμένοι που φιλοξενούνται στις ΜΦΗ αποτελούν υψηλού κινδύνου πληθυσμό, γι αυτό και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τους έθεσε ψηλά στην προτεραιοποίηση των ομάδων προς εμβολιασμό μαζί με τους υγειονομικούς στο ΕΣΥ (οι ηλικιωμένοι επειδή νοσούν πολύ βαριά, οι υγειονομικοί επειδή εκτίθενται στον ιό, εξήγησε η πρόεδρος της Επιτροπής, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου). Τους προηγούμενους μήνες, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε αυτές τις δομές πλήρωσαν ακριβά την επιδημία. Τουλάχιστον δύο εκατοντάδες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μετά τη μόλυνσή τους με κορωνοϊό και τη σοβαρή νόσησή τους.
O εμβολιασμός στις ΜΦΗ θα ξεκινήσει πιλοτικά αυτή την εβδομάδα, καθώς αναφύονται δυσκολίες τεχνικής φύσεως αλλά και θέματα ουσίας για τον εμβολιασμό και τη θωράκιση που προσφέρει. Τεχνικές δυσκολίες που έχουν προκύψει σε αρκετές περιπτώσεις είναι πχ η έλλειψη ψηφιακών βάσεων δεδομένων για τους φιλοξενούμενους ανά Μονάδα ή ατομικών φακέλων υγείας, καθώς και η νομική θωράκιση του δικαιώματος στον εμβολιασμό για όλους τους ηλικιωμένους, ασθενείς και υγιείς. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του συγκεκριμένου χώρου των ΜΦΗ, με πολλή προσπάθεια αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Περισσότερη ανησυχία υπάρχει για τις φωνές που δυναμώνουν ιδίως στις ΜΦΗ που διαχειρίζονται ΜΚΟ της Εκκλησίας, και οι οποίες αμφισβητούν την αξία του εμβολίου. Πάντως, οι ίδιοι οι φιλοξενούμενοι των οίκων ευγηρίας, στην πλειονότητά τους είναι θετικοί στον εμβολιασμό, θεωρώντας ότι θα είναι το «διαβατήριό» τους για να «ταξιδέψουν» και πάλι στις αγκαλιές των οικογενειών τους, από τις οποίες έχουν «αποκλειστεί» τους τελευταίους μήνες λόγω των περιοριστικών μέτρων στις ΜΦΗ.
Ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού
Από τις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού που έχει καταρτίσει ο κ. Θεμιστοκλέους, επισημαίνοντας πως είναι δυναμικό και ευμετάβλητο λόγω των συνθηκών της επιδημίας αλλά και της διάθεσης των εμβολίων, η εκστρατεία εμβολιασμού «Ελευθερία» εισέρχεται στη δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός πληθυσμός.
Η αρχή θα γίνει και πάλι από τους ηλικιωμένους, 85 χρόνων και άνω – αυτοί έχουν την προτεραιότητα και στη συνέχεια ακολουθούν οι άνθρωποι ηλικίας 80 χρόνων και άνω, μετά οι 75χρονοι και άνω και τέλος οι 70χρονοι και άνω.
Στην ίδια φάση και πλέον μέσα στον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν οι ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με covid-19 ανεξαρτήτως ηλικίας.
Θα ακολουθήσουν στο πλαίσιο της ίδιας, της δεύτερης φάσης εμβολιασμού οι πολίτες 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων.
Στην τρίτη φάση της «Ελευθερίας» θα εμβολιαστούν οι ενήλικες, 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Χρονικά η τρίτη φάση τοποθετείται τον Ιούνιο του 2021, ενώ θεωρείται ότι θα υπάρχει επαρκής αριθμός διαθέσιμων εμβολίων – κάτι που στις δύο πρώτες φάσεις είναι δεδομένο ότι θα εξελίσσεται με προβλήματα λόγω της παραγωγής και της διάθεσης των εμβολίων.
Το χρονοδιάγραμμα της παραλαβής εμβολίων
Η Ελλάδα, μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού, παρέλαβε από τις Pfizer/BioNTech 9.750 δόσεις στις 26 Δεκεμβρίου και τρεις ημέρες αργότερα άλλες 83.850 δόσεις. Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουμε παραλάβει 419.250 δόσεις και έως τέλος Φεβρουαρίου άλλες 333.450 δόσεις του Comirnaty. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, οι Pfizer/BioNTech θα έχουν παραδώσει στην Ελλάδα 1.255.800 δόσεις, ενώ αυτός ο αριθμός πιθανόν να αυξηθεί μετά τη συμφωνία της ΕΕ για επιπλέον 100 εκατ. δόσεις του Comirnaty.
Στις προαναφερόμενες δόσεις θα προστεθούν και 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna, με χρόνο παράδοσης το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αν η ΕΕ εγκρίνει το AZD1222 των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, τότε μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η χώρα μας θα έχει παραλάβει 500.000 δόσεις και άλλες 800.000 τον Φεβρουάριο, 1,5 εκατομμύριο τον Μάρτιο και 2,2 εκατομμύρια τον Απρίλιο. Βάσει του χρονοδιαγράμματος έγκρισης των υπολοίπων εμβολίων αναμένονται και παραλαβές δόσεων από τις Sanofi/GSK, Johnson & Johnson, CureVac και Novavax.