Όπως θα γνωρίζετε ήδη, ο πιο κοινός τύπος λοίμωξης του αυτιού ονομάζεται μέση ωτίτιδα, η οποία προκαλείται από οίδημα και λοίμωξη του μέσου ωτός, το οποίο βρίσκεται ακριβώς πίσω από το τύμπανο.
Μια οξεία ωτίτιδα ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα και είναι επώδυνη. Οι λοιμώξεις του αυτιού που διαρκούν πολύ καιρό ή μοιάζουν σαν “να έρχονται και να φεύγουν” ονομάζονται χρόνιες λοιμώξεις του αυτιού.
Ωτίτιδα: Αιτίες
Ο ευσταχιανός σωλήνας εκτείνεται από την μέση του αυτιού στο πίσω μέρος του λαιμού. Κανονικά, αυτός ο σωλήνας αποστραγγίζει το υγρό που παράγεται στο μέσο αυτί. Εάν αυτός ο σωλήνας μπλοκαριστεί, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.
Οι λοιμώξεις του αυτιού είναι συχνές σε βρέφη και παιδιά, επειδή οι ευσταχιανοί σωλήνες φράζουν πιο εύκολα.
Ωτίτιδα μπορεί επίσης να εμφανιστεί σε ενήλικες, αν και είναι λιγότερο συχνή από ό,τι στα παιδιά.
Οτιδήποτε προκαλεί πρήξιμο ή μπλοκάρισμα των ευσταχιακών σωλήνων, δημιουργεί συσσώρευση υγρού στο μέσο αυτί πίσω από το τύμπανο. Ορισμένες αιτίες είναι:
- Αλλεργίες
- Κρυολογήματα και λοιμώξεις των κόλπων
- Υπερβολική βλέννα και σάλιο που παράγονται κατά τη διάρκεια της οδοντοφυΐας
- Μολυσμένα ή υπερβολικά αδενοειδή (ο λεμφικός ιστός στο άνω μέρος του λαιμού)
- Κάπνισμα
Οι λοιμώξεις του αυτιού είναι επίσης πιο πιθανές σε παιδιά που ξοδεύουν πολύ χρόνο πίνοντας από ένα φλιτζάνι ή μπουκάλι, ενώ ξαπλώνουν ανάσκελα. Το να μπει νερό στα αυτιά δεν θα προκαλέσει ωτίτιδα, εκτός εάν το τύμπανο έχει τρύπα.
Οι οξείες ωτίτιδες συμβαίνουν συχνότερα το χειμώνα και δεν είναι μεταδοτικές. Αλλά ένα κρυολόγημα που εξαπλώνεται στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα από αυτά να μολυνθούν από το αυτί.
Οι παράγοντες κινδύνου για οξείες λοιμώξεις του αυτιού περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στο υψόμετρο ή το κλίμα
- Κρύος καιρός
- Έκθεση στον καπνό
- Οικογενειακό ιστορικό λοιμώξεων του αυτιού
- Αν ως βρέφος δεν είχε θηλάσει σωστά
- Χρήση πιπίλας
- Πρόσφατη λοίμωξη στο αυτί
- Πρόσφατη ασθένεια οποιουδήποτε τύπου (επειδή η ασθένεια μειώνει την αντίσταση του οργανισμού στην μόλυνση)
Ωτίτιδα: Συμπτώματα
Στα βρέφη, συχνά το κύριο σημάδι λοίμωξης του αυτιού είναι η ερεθιστική δράση ή το κλάμα που δεν σταματάει. Πολλά βρέφη και παιδιά με οξεία ωτίτιδα έχουν πυρετό, ή δυσκολία στον ύπνο.
Τα συμπτώματα οξείας λοίμωξης του αυτιού σε μεγαλύτερα παιδιά ή ενήλικες περιλαμβάνουν:
- Πόνος στο αυτί
- Βουλωμένη αίσθηση στο αυτί
- Αίσθημα γενικής ασθένειας
- Έμετος
- Διάρροια
- Απώλεια ακοής στο προσβεβλημένο αυτί
Η ωτίτιδα μπορεί να ξεκινήσει λίγο μετά από κρυολόγημα. Η ξαφνική διαρροή κιτρινωπού, ή πρασινωπού υγρού από το αυτί μπορεί να σημαίνει ότι το τύμπανο έχει σπάσει. Όλες οι οξείες λοιμώξεις του αυτιού δημιουργούν υγρό πίσω από το τύμπανο.
Ωτίτιδα: Θεραπεία
Ορισμένες λοιμώξεις του αυτιού υποχωρούν από μόνες τους χωρίς αντιβιοτικά:
- Εφαρμόστε ένα ζεστό πανί ή ένα μπουκάλι ζεστού νερού στο προσβεβλημένο αυτί.
- Χρησιμοποιήστε φαρμακευτικές σταγόνες ανακούφισης πόνου για τα αυτιά. Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τα συνταγογραφούμενα προϊόντα γι’ αυτόν τον σκοπό.
- Πάρτε φάρμακα χωρίς συνταγή όπως ιβουπροφαίνη ή ακεταμινοφαίνη για τον πόνο ή τον πυρετό. ΠΡΟΣΟΧΗ: ΜΗΝ χορηγείτε ασπιρίνη σε παιδιά!
Όλα τα παιδιά κάτω των 6 μηνών με πυρετό ή ωτίτιδας θα πρέπει να δουν έναν παιδίατρο. Τα παιδιά ηλικίας άνω των 6 μηνών μπορούν να παρακολουθούνται στο σπίτι ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ:
- Πυρετό 38,9 °C και πάνω
- Πιο σοβαρό πόνο, ή άλλα συμπτώματα
- Άλλα ιατρικά προβλήματα
- Εάν δεν υπάρχει βελτίωση ή εάν επιδεινωθούν τα συμπτώματα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον γιατρό, για να προσδιορίσετε εάν χρειάζονται αντιβιοτικά.
Αντιμετώπιση με αντιβιοτικά
Ένας ιός ή βακτήριο μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αυτιού. Τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν σε λοίμωξη που προκαλείται από ιό. Οι περισσότεροι γιατροί δεν συνταγογραφούν αντιβιοτικά για κάθε ωτίτιδα. Ωστόσο, όλα τα παιδιά κάτω των 6 μηνών με λοίμωξη στο αυτί λαμβάνουν αντιβιοτικά.
Ο γιατρός σας είναι πιο πιθανό να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν το παιδί σας:
- Είναι κάτω των 2 ετών
- Έχει πυρετό
- Φαίνεται άρρωστο
- Δεν βελτιώνεται σε 24 έως 48 ώρες
Εάν συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, είναι σημαντικό να τα παίρνετε καθημερινά και να ολοκληρώνετε όλη τη θεραπεία. ΜΗΝ σταματήσετε το φάρμακο, όταν εξαφανιστούν τα συμπτώματα. Εάν τα αντιβιοτικά δεν φαίνεται να λειτουργούν εντός 48 έως 72 ωρών, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Ίσως χρειαστεί να αλλάξετε αντιβιοτικό.
Οι παρενέργειες των αντιβιοτικών μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια. Αν και είναι σπάνιο, μπορεί επίσης να εμφανιστούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Μερικά παιδιά έχουν επαναλαμβανόμενη ωτίτιδα, που φαίνεται να εξαφανίζεται μεταξύ εξάρσεων. Αυτά μπορεί να λαμβάνουν μικρότερη ημερήσια δόση αντιβιοτικών για την πρόληψη νέων μολύνσεων.