Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα των ΗΠΑ, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και τυριού μπορεί να αποτρέψει την εξασθένηση των γνωστικών ικανοτήτων του εγκεφάλου, η οποία οφείλεται στο Αλτσχάιμερ.
Στην έρευνα που διεξήχθη, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα με βάση τις απαντήσεις 1.787 ενηλίκων, ηλικίας 46 με 77 ετών, σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες.
Η έρευνα έδειξε ότι το τυρί αποτελεί μακράν την πιο «προστατευτική» τροφή, όσον αφορά τα προβλήματα πνευματικής υγείας που σχετίζονται και με την προχωρημένη ηλικία.
Η καθημερινή κατανάλωση κόκκινου κρασιού φάνηκε επίσης να επηρεάζει θετικά τις γνωστικές ικανότητες του εγκεφάλου, όπως και η εβδομαδιαία κατανάλωση αρνίσιου κρέατος.
Από την άλλη, αρνητικά στον εγκέφαλο του ανθρώπου φάνηκε να επιδρά η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.
Η δρ. Auriel Willette, η οποία ηγήθηκε της έρευνας, δήλωσε:
«Εξεπλάγην ευχάριστα στην προοπτική του να μας βοηθάει η κατανάλωση κρασιού και τυριού να αντιμετωπίσουμε – πέρα από την ανία της πανδημίας τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ».
«Βέβαια, γνωρίζουμε πως η έρευνα βασίζεται κυρίως στο πώς τρέφονται οι άνθρωποι που χαίρουν καλής υγείας. Μένει τα ευρήματά μας να επικυρωθούν από περαιτέρω κλινικές δοκιμές».
Ο ερευνητής Brandon Klinedinst προσθέτει:
«Η πιθανότητα νόσησης με Αλτσχάιμερ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα γονίδιά μας. Ωστόσο, πιστεύω πως οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν την νόσο και γενικότερα την πνευματική εξασθένηση».
«Ίσως η σωστή διατροφή είναι η «ασημένια σφαίρα» εναντίον της νόσου. Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα κατανοήσουμε καλύτερα πως λειτουργεί το Αλτσχάιμερ και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε».