Το κέντρο της Αθήνας αποτελεί το μεγαλύτερο άγχος των ειδικών καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η τακτική της επιτροπής των ειδικών είναι να γίνεται ένα βήμα τη φορά σε ό,τι αφορά το άνοιγμα δραστηριοτήτων, τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας.

Όπως αποκάλυψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής ειδικών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν 800 ενεργά κρούσματα στον κεντρικό τομέα Αθηνών, ενώ η κάλυψη στις ΜΕΘ βρίσκεται στο 60% με όριο συναγερμού το 80%. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως ο Κεντρικός Τομέας μπορεί να βρίσκεται στο «πορτοκαλί» αλλά είναι κοντά στο «κόκκινο».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, αν πάμε σε κάλυψη πάνω από 80% θα παρέμβουμε» τόνισε.

Οι «κόκκινες» περιοχές εκτός από όποια απόφαση για τα καταστήματα

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας ότι «εάν τα στοιχεία που θα μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα».

Ξεκαθάρισε πάντως πως από όποια απόφαση για άνοιγμα των καταστημάτων θα μείνουν εκτός οι «κόκκινες» περιοχές.

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για κινητικότητα σε επιδημιολογικά φορτισμένες περιοχές, τα σχολεία ήταν εξαίρεση» σημείωσε.

Θα υπάρξει επιδείνωση από το άνοιγμα

Τόνισε ότι η τακτική της επιτροπής είναι να κάνει ένα βήμα τη φορά, ενώ πρόσθεσε ότι η επιδημιολογική επιβάρυνση από το άνοιγμα μίας βαθμίδας εκπαίδευσης και κάποιας εμπορικής δραστηριότητας είναι παρόμοια.

Το ζήτημα κατά τον κ. Σύψα δεν είναι τι θα γίνεται μέσα στο κατάστημα, καθώς εκεί θα τηρούνται τα μέτρα, αλλά η κινητικότητα που θα δημιουργηθεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα υπάρξει επιδείνωση της επιδημίας, ωστόσο, σημείωσε το ζήτημα είναι να γίνει σε ένα ανεκτό επίπεδο η πίεση στο σύστημα υγείας. Σήμερα είναι οριακά ανεκτή η πίεση καθώς η κάλυψη των ΜΕΘ βρίσκεται στο 60%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εξήγησε ότι η επιτροπή κάνει εκτίμηση κινδύνου, «αν τα οφέλη είναι μεγαλύτερα κάνουμε θετική εισήγηση. Όποια απόφαση μπορεί να ανακληθεί».