Στο επίκεντρο επιστημονικής μελέτης βρέθηκε το αποτύπωμα άνθρακα που αφήνουν διάφορα είδη καφέ. Οι επιστήμονες εντόπισαν ποιο είδος είναι το πιο βλαβερό για το οικοσύστημα του πλανήτη.
Συγκεκριμένα, ερευνητές στο University College London εξέτασαν τέσσερις τυπικές παραγγελίες στα Starbucks που έγιναν με συμβατικό καφέ arabica από τη Βραζιλία και το Βιετνάμ, δύο από τις κορυφαίες περιοχές καφέ στον κόσμο, και συνέκριναν το αποτύπωμα άνθρακα.
Ο καφές λάτε, δηλαδή αυτός που είναι φτιαγμένος με πολύ γάλα, είναι και εκείνος που παράγει τον περισσότερο άνθρακα, ακολουθούμενος από τον καπουτσίνο, τον flat white, τον εσπρέσο και τον Americano χωρίς γάλα.
Η χρήση εναλλακτικών μη γαλακτοκομικών προϊόντων θα έκανε το αγαπημένο σας είδος καφέ πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης, Μαρκ Μάσλιν και Κάρμεν Ναμπ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ένας καφές λάτε έχει αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,55 kg και ακολουθούν ο καπουτσίνo με 0,41 kg και ο flat white με 0,34 kg.
Ωστόσο, όταν ο καφές παράγεται με υλικά φιλικότερα προς το περιβάλλον, αυτές οι τιμές μειώνονται σε 0,33 kg, 0,2 kg και 0,13 kg, αντίστοιχα.
Ακόμα, οι Μάσλιν και Ναμπ επισημαίνουν το εξής:
«Η μεγαλύτερη αναλογία γάλακτος-καφέ που χρησιμοποιείται σε αυτά τα είδη, οδήγησε σε σημαντική αύξηση του αποτυπώματος άνθρακα».
Εν τω μεταξύ, ένας εσπρέσο χωρίς γάλα έχει μέσο αποτύπωμα άνθρακα περίπου 0,28 kg, το οποίο δεν θεωρείται και χαμηλό.
Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα του καφέ, όπως η αντικατάσταση χημικών λιπασμάτων με οργανικά υπολείμματα και η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την τροφοδοσία του γεωργικού εξοπλισμού.
Ο καφές απαιτεί πολύ χώρο και πόρους, καθώς υπολογίζεται ότι μόνο το 25% της αποψίλωσης στο Περού σχετίζεται με την παραγωγή του προϊόντος.
Κάθε χρόνο, περισσότερα από 9,5 δισεκατομμύρια κιλά καφέ παράγονται παγκοσμίως, με συνολική εμπορική αξία 30,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η παγκόσμια ζήτηση για καφέ αναμένεται να τριπλασιάσει την παραγωγή έως το 2050, αυξάνοντας την πίεση στα δάση και άλλους οικοτόπους στις τροπικές περιοχές όπου καλλιεργείται.