ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα...
prodeals

Ελκώδης κολίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε για να την αποφύγετε

Ελκώδης κολίτιδα: Τι πρέπει να τρώτε για να την αποφύγετε

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μία συχνή φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. Αν και η περίπτωση κάθε ασθενούς είναι διαφορετική και δεν μπορεί να υιοθετηθεί συγκεκριμένη δίαιτα για να αποφευχθούν οι κρίσεις, είναι γνωστό ότι ορισμένες τροφές επιδεινώνουν και άλλες βελτιώνουν τα συμπτώματα.

Ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε ποιες τροφές σας βοηθούν και ποιες σας επιβαρύνουν είναι να κρατήσετε για μερικές εβδομάδες ένα ημερολόγιο διατροφής, στο οποίο θα σημειώνετε αναλυτικά κάθε σας γεύμα και συγκεκριμένα ημερομηνία και ώρα κατανάλωσης, σύνθεση γεύματος, συμπτώματα που εκδηλώθηκαν αμέσως μετά το γεύμα, επιδείνωση υπαρχόντων συμπτωμάτων.

Το ημερολόγιο διατροφής είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για την παρακολούθηση των συμπτωμάτων σε περίπτωση που πρόσφατα έχετε προσθέσει ή αφαιρέσει κάποιο τρόφιμο από τη διατροφή σας.

Δείτε τι να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε:

Σολομός: Τα Ω3 λιπαρά των λιπαρών ψαριών όπως ο σολομός είναι ευεργετικά για τη λειτουργία του γαστρεντερικού.

Κολοκύθα: Παρά την υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είναι σε πολλές περιπτώσεις ανεκτή από τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Αβοκάντο: Το θρεπτικό φρούτο θεωρείται καλή επιλογή για τα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα καλά βακτήρια που περιέχουν ορισμένα γιαούρτια διευκολύνουν την πέψη.

Αυγά: Παρέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών και είναι αρκετά εύπεπτα.

Τι να αποφύγετε – Καφές & μαύρη σοκολάτα: Η καφεΐνη που περιέχουν είναι συνήθως επιβαρυντική για τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.

Αλκοόλ: Προκαλεί διάρροια σε ορισμένα άτομα με ελκώδη κολίτιδα.

Ανθρακούχα ποτά: Το ανθρακικό ερεθίζει τη γαστρεντερική οδό, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια.

Κόκκινο κρέας: Λόγω των λιπαρών του, μεταβολίζεται δύσκολα επιδεινώνει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.

Πικάντικα φαγητά: Τα καυτερά φαγητά με πολλά μπαχαρικά μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν μια κρίση.

Τροφές με πολλές φυτικές ίνες: Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης και τα όσπρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.