Η Αττική μπήκε ξανά στο “κόκκινο” μετά από κυβερνητική απόφαση και γιατί όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες: «ενοχλεί η μεγάλη διασπορά οριζόντια σε όλες τις γειτονιές και όχι μόνο σε ένα Τομέα ή σε ένα Δήμο της Αττικής» ουσιαστικά προσπαθώντας έμμεσα να αναφέρει ότι ο κόσμος φταίει γιατί μετακινείται και άρα ας μείνει τώρα πάλι με επιπλέον περιοριστικά μέτρα.
Σήμερα όμως η καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, κλήθηκε να εξηγήσει σε τηλεοπτικό σταθμό πώς έφτασε η κατάσταση ως εδώ, καθώς η Αττική ανήκει πλέον στις κόκκινες περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων κορωνοϊού και ουσιαστικά αποκαλύψει ότι μόνο στους πολίτες δεν πρέπει να ρίξει τις ευθύνες καθώς η διασπορά κατά κύριο λόγο οφείλεται σε “κεντρικά μέτρα”(δηλαδή κυβερνητικά) που δεν είχαν παρθεί προξενώντας έτσι έναν εμφύλιο στην «κυβέρνηση των λοιμωξιολόγων».
Μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη ανέφερε ότι «ήταν αναμενόμενο να αυξηθούν τα κρούσματα διότι κεντρικά μέτρα δεν είχαν παρθεί. Ενώ υπήρχε η τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων, ελάχιστα εφαρμόστηκε και η εμπειρία μου ήταν ότι δεν είχε εφαρμοστεί καν στον δημόσιο τομέα και αυτό δείχνει μια άγνοια».
Επίσης, σύμφωνα με την κ.Λινού στις συγκοινωνίες δεν πάρθηκαν μέτρα και τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων δεν έγιναν σε μεγάλο βαθμό, όπως για παράδειγμα τα τεστ στους εκπαιδευτικούς. Η ίδια υπογράμμισε ότι είναι θετικό το ότι δεν ανοίγουν τα λύκεια στις κόκκινες περιοχές και αυτό θα πρέπει να εξετάζεται κάθε εβδομάδα.
«Είναι απαραίτητο να αυξηθούν τα τεστ μεταξύ των εκπαιδευτικών που εξ’ ανάγκης βλέπουν πολλά παιδιά. Υπάρχουν χώροι που δεν αξιοποιούνται όπως θέατρα, χώροι του δήμου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Στις οικογένειες, πρέπει να θυμηθούμε την κατάσταση στο πρώτο κύμα που καθαρίζαμε ακόμη και τις σακούλες των τροφίμων» τόνισε η κ. Λινού.
Σχολιάζοντας τη μεταδοτικότητα του ιού στα παιδιά είπε: «Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά μεταδίδουν τον ιό στο ¼ δηλαδή πολύ λιγότερο και το ίδιο ισχύει και για τη μετάδοση από τα παιδιά προς τους ενήλικες. Είναι σημαντικό να ελέγχονται οι εκπαιδευτικοί και για τη δημιουργία εστιών μέσα στα σχολεία. Ό,τι ισχύει για τα λύκεια θα έπρεπε να ισχύει και για τα φροντιστήρια.
Υπάρχουν μελέτες που έδειξαν ότι όταν τα παιδιά δεν πάνε στο σχολείο, υπάρχει κίνδυνος να έρθουν σε επαφή με άλλον πληθυσμό και η διασπορά να είναι μεγαλύτερη. Η προσέλευση εκ περιτροπής θα ωφελούσε και η διασπορά σε μεγαλύτερες τάξεις των μαθητών θα ωφελούσε. Έχουμε θέματα ανισότητας, υπάρχει επιβάρυνση σε φτωχότερες γειτονιές, όμως κάθε κρούσμα που αποφεύγουμε είναι ωφέλιμο».
«Δεν είμαι σίγουρος ότι ήταν σωστή κίνηση να ανοίξουν τα λύκεια» σημείωσε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος.
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς ανέφερε ότι προχωρούν με αργό ρυθμό, αλλά θα αναπληρωθεί η καθυστέρηση με την ένταξη και των πέντε εμβολίων που αναμένονται.
«Στόχος είναι μέχρι τέλος Ιουνίου να έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος πληθυσμού. Όταν έρθουν τα εμβόλια, θα πρέπει να αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού. Παραμένουμε εντός στόχου. Σε έναν μήνα θα αρχίσουμε να βλέπουμε διαφορά, θα αρχίσουν να αποκτούν ανοσία οι ηλικιωμένοι», ανέφερε.