Είναι γνωστό πως οι υδατάνθρακες αποτελούν αρκετά σημαντική πηγή ενέργειας.
Ανάλογα με τη χημική τους σύσταση και τον τρόπο που τους αξιοποιεί το σώμα μας, χωρίζονται σε απλούς και σύνθετους.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια, περιέχουν μεγαλύτερες αλυσίδες μορίων σακχάρων και ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τους αποδομήσει και να τους χρησιμοποιήσει.
Οι απλοί υδατάνθρακες σχηματίζονται από εύπεπτα, βασικά σάκχαρα, που έχουν μικρότερη διατροφική αξία για τον οργανισμό.
Τα λαχανικά περιέχουν συνήθως απλούς υδατάνθρακες αλλά είναι σημαντικά διαφορετικοί από άλλα τρόφιμα με απλούς υδατάνθρακες, όπως τα γλυκά.
Οι φυτικές ίνες που υπάρχουν στα λαχανικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τα σάκχαρά τους, καθυστερώντας τη διαδικασία της πέψης, ουσιαστικά κάνοντάς τους να μοιάζουν με σύνθετους υδατάνθρακες.
Δείτε ποια είναι τα πιο πλούσια σε υδατάνθρακες λαχανικά:
- Μπρόκολο: 6 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Καρότα: 12 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Καλαμπόκι: 30 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Γλυκοπατάτες: 27 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Παντζάρια: 13 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Λαχανάκια Βρυξελλών: 12 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Κολοκυθάκια: 3,5 γραμμάρια / φλιτζάνι
- Σπανάκι: 2 γραμμάρια / 2 φλιτζάνια
- Κόκκινες γλυκιές πιπεριές: 9 γραμμάρια / φλιτζάνι